Un inginer român ar fi fost răpit în Libia. MAE a activat celula de criză

Un inginer român şi alţi trei colegi de-ai lui care lucrează pentru o companie petrolieră din Sahara au fost fost răpiţi, scrie presa din Libia.

Surse din câmpul petrolier din Sharara din Libia au declarat sâmbătă că patru ingineri, dintre care unul din România, au fost răpiţi şi duşi într-un loc necunoscut, scrie libyanexpress.com.

Potrivit sursei citate, inginerii au fost răpiţi de la locul de muncă de un grup armat necunoscut. Aceleaşi surse au relatat că doi dintre ingineri ar fi fost deja eliberaţi.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, are în atenție cazul cetățeanului român. Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a fost activată Celula de Criză a MAE.

Celula de Criză a demarat, în regim de urgență, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situației de fapt. Având în vedere specificul operațiunilor și situația din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dată fiind situația de securitate de pe teritoriul Libiei. MAE a mai comunicat că, pentru acest stat, Ministerul Afacerilor Externe a instituit, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: Pericol major – Părăsiți imediat zona sau țara!

Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu a declarat la Digi 24 că ”la ora actuală situaţia din Libia este extrem de complicată. Există un număr foarte mare de formaţiuni militare şi paramilitare care-şi dispută cea mai importantă resursă: controlul asupra petrolului. Celula de criză are, în primul rând, rolul să ne confirme dacă românul este ostatic sau dacă a fost eliberat şi care dintre grupări va recunoaşte răpirea sa. Din acest punct de vedere, contăm foarte mult pe autorităţile libiene, aşa cum pot ele, în măsura posibilităţilor, şi, în al doilea rând, pe consultările cu aliaţii din zonă pentru a vedea în ce măsură se verifică această ştire şi, dacă da, cine o deţine pentru a putea să elaborăm un plan de acţiune”.

Meleşcanu a precizat că românul care se presupune că a fost răpit lucrează în Libia pentru o companie străină şi se încearcă stabilirea unei legături şi cu aceasta pentru a vedea în ce măsură se poate implica în rezolvarea situaţiei.

”Avem canale de comunicaţii şi sperăm să dea rezultatele cuvenite. În mod evident, toate companiile care lucrează în zone cu risc mare au servicii proprii de securitate. Va trebui să luăm contact cu compania să vedem în ce măsură se pot implica şi ei”, a spus Meleşcanu.

Întrebat dacă statul român va negocia pentru plata unei eventuale răscumpărări, Meşescanu a răspuns: ”Politica noastră a fost întotdeauna foarte clară de a nu finanţa operaţiunile teroriste, chiar când a fost vorba de ostatici, dar, în acelaşi timp, deschiderea noastră este spre dialog, spre găsirea unor soluţii pentru eliberarea cetăţenilor români”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *