Un nou avertisment din partea UE pentru puterea de la București

Comisarul european pentru justiție, Vera Jourova, a ridicat, în cadul unui interviu acordat Die Welt, noi semne de întrebare cu privire la capacitatea României de a asigura președinția Consiliului UE în contextul schimbărilor operate de PSD-ALDE în justiție.

„Este clar că, începând cu ianuarie, România nu va fi responsabilă doar de propria țară dar și de întreaga Europă, deținând președinția Consiliului UE. Trebuie să aibă credibilitate, mai ales în domenii precum justiția”, a afirmat Jourova.

Comisarul pentru justiție a explicat că legile modificate recent de coaliția PSD-ALDE amenință independența judecătorilor și limitează autoritatea procurorilor. În plus, noile acte normative subminează încrederea cetățenilor în sistemul judiciar.

„România a progresat între 2014 și 2017. Eram optimistă că s-ar putea ridica Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România. Acum, totuși, avem parte de o recidivă, acest lucru m-a surprins”, a declarat Jurova.

Comisarul UE a susținut că deocamdată nu este cazul să se activeze Articolul 7 pentru nerespectarea statului de drept, așa cum s-a întamplat cu Polonia, dar pentru Guvernul de la București ar fi „util” să refacă planurile respective, a adaugat ea.

România trebuie să preia de la 1 ianurie 2019 președinția Consiliului Uniunii Europene, pe viitoarea agendă a Uniunii existând probleme foarte importante precum finalizarea negocierilor pentru Brexit, migrație, tensiuni în relațiile transatlantice sau alocarea bugetului UE pe șapte ani, în valoare de mai mult de un trilion de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *