Un nou caz Skripal ? Două persoane expuse la o „substanţă necunoscută“, spitalizate în stare critică într-un orășel din Marea Britanie

Poliția britanică a declarat starea de incident major în orașul Amesbury , unde un bărbat și o femeie au ajuns în stare critică la spital după ce ar fi fost expuși la o substanță necunoscută, scrie Reuters.

Două persoane, un bărbat și o femeie, ambii în vârstă de aproximativ 40 de ani, au fost spitalizate în stare critică după ce au fost expuse la o substanţă necunoscută în orăşelul Amesbury, aflat la aproximativ 11 kilometri nord-nord-est de Salisbury, locul unde, în luna martie, fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa au fost otrăviţi, în urma unui presupus atac cu un agent neurotoxic în 4 martie.

Cei doi pacienţi „primesc un tratament pentru presupusă expunere la o substanţă necunoscută la spitalul din Salisbury”, a precizat miercuri poliţia comitatului Wiltshire, care consideră evenimentul drept un „incident major”.

Mai multe locuri din zona Salisbury şi Amesbury au fost închise publicului ca măsură de precauţie, autorităţile comunicând că nu este încă clar dacă cele două persoane au fost victimele unei infracţiuni.

Cele două persoane au fost găsite inconştiente, sâmbătă după-amiază, la o adresă din Amesbury. „Serviciile de urgenţă au fost apelate la o adresă din oraşul Amesbury sâmbătă seara – 30 iunie – după ce un bărbat şi o femeie, ambii de 40 de ani, au fost găsiţi în stare de inconştienţă într-o locuinţă”, confom poliţiei.

Poliţia a declarat miercuri că iniţial s-a crezut că bărbatul şi femeia utilizaseră o cantitate de heroină sau crack dintr-un lot de droguri contaminate, dar teste suplimentare sunt efectuate pentru a se se stabili „natura substanţei care a determinat aceste persoane să se îmbolnăvească”.

Oraşul Amesbury este situat la 10 kilometri de Salisbury, unde fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost victimele unei tentative de otrăvire cu un agent neurotoxic în 4 martie. Londra a atribuit Rusiei responsabilitatea acelei tentative, ceea ce Moscova a negat întotdeauna cu vehemenţă. Acest eveniment a dus la o criză diplomatică între cele două ţări şi la un val de expulzări de diplomaţi de către Regatul Unit şi aliaţii săi, pe de o parte, şi Rusia, pe de altă parte.

Cei care l-au otrăvit pe Serghei Skripal au fugit în Rusia

Atacul cu substanţa neurotoxică noviciok împotriva fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia ar fi fost comis de doi asasini care au acţionat la ordinul Kremlinului. La această concluzie a ajuns poliţia britanică. Potrivit celor de la Scotland Yard, cei doi se află acum în Rusia, sub protecţia lui Vladimir Putin, relatează „The Sun“.

Conform sursei citate, cei doi ar fi părăsit Regatul Unit la o zi după ce au încercat să-l otrăvească, la Salisbury, pe fostul dublu agent rus.

Imediat după atacul din data de 4 martie, poliţia britanică a declanşat o amplă anchetă în acest caz, încercând să dea de urma celor care i-au otrăvit pe Serghei Skripal şi pe fiica acestuia Iulia, o operaţiune pusă de la bun început de autorităţile britanice pe seama Moscovei, care a negat însă orice implicare în acest caz.

În ultima perioadă, ancheta, în cadrul cărei s-au analizat inclusiv 4.000 de ore de înregistrări video pe camere de supraveghere, s-a concentrat pe două „persoane de interes“, cu legături foarte apropiate cu Rusia.

Acum, anchetatorii sunt convinşi că persoanele în cauză au plecat din Marea Britanie după cel mult 24 de ore de la comiterea atacului. Iar autorităţile britanice vor să-i aducă pe cei doi în faţa justiţiei, deşi misiunea nu va fi deloc una uşoară.

„Obiectivul a fost întotdeauna să-i aducem în faţa justiţiei. Desigur, dacă nu mai sunt în Regatul Unit, este o provocare mult mai mare“, a declarat o sursă apropiată dosarului pentru cotidianul britanic citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.