Un nou caz Skripal în Marea Britanie. Două persoane expuse la aceeaşi otravă utilizată împotriva unui fost spion rus
La patru luni după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia cu Noviciok la Salisbury, doi britanici găsiţi sâmbătă în stare critică în orășelul Amesbury, aflat la circa 11 kilometri de de localitataea din sud-vestul Angliei. Ei au fost expuşi la acelaşi agent neurotoxic, a anunţat miercuri poliţia, citată de BBC.
Cuplul, Charlie Rowley, în vârstă de 45 de ani, şi Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani, erau într-o stare critică la momentul la care au fost găsiţi, iar Poliţia spune că nu mai există alte persoane care să aibă simptome asemănătoare.
Confirmarea că cei doi au intrat în contact cu neurotoxina Noviciok a venit în urma unor analize făcute la laboratorul de cercetări militare Porton Down. Poliţia afirmă că nu există niciun indiciu că cei doi ar fi fost vizaţi de un atac.
„În această seară am primit rezultatele analizei (…) care arată că cele două persoane au fost expuse la acelaşi agent neurotoxic Noviciok”, a declarat comandantul poliţiei antiteroriste din Marea Britanie, Neil Basu, într-o conferinţă de presă.
„Este acelaşi agent neurotoxic. Oamenii de ştiinţă vor trebui să stabilească dacă provine din acelaşi lot”, a adăugat el.
Un reprezentant al Poliţiei a spus, de asemenea, că nu poate fi confirmat la acest moment dacă neurotoxina cu care fost otrăvite cele două persoane – Noviciok – provine din acelaşi lot de substanţă cu care au fost otrăviţi fostul spion rus şi fiica acestuia.
Poliţia antiteroristă a preluat conducerea anchetei după identificarea de către laboratorul militar de la Porton Down a naturii substanţei, un agent neurotoxic de concepţie sovietică.
Ambii pacienţi rămân în stare critică în spital şi nu au mai fost descoperite alte persoane care să prezinte simptome ale expunerii la acest agent neurotoxic, a adăugat oficialul, citat de agenţia Dpa.
„Prioritatea echipei de investigaţii este acum să stabilească cum au intrat cele două persoane în contact cu acest agent neurotoxic”, a precizat Basu.
O reuniune de urgenţă a cabinetului britanic este prevăzută joi, prezidată de ministrul de interne Sajid Javid, în timp ce un purtător de cuvânt al premierului Theresa May a afirmat că evenimentul este tratat cu „cea mai mare seriozitate”.
Șefa serviciilor medicale din Anglia, Sally Davies, a declarat că riscul rămâne redus pentru publicul larg după incidentul de la Amesbury.
„Ca şefă a serviciilor medicale, vreau să asigur populaţia că riscul pentru publicul larg rămâne scăzut”, a mai spus ea, citată de Reuters.
Amesbury se află la 11 kilometri de Salisbury, unde, în martie, fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica acestuia Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă, după ce au fost otrăviţi cu Noviciok.
Mai multe locuri din zona Salisbury şi Amesbury au fost închise publicului ca măsură de precauţie, autorităţile comunicând că nu este încă clar dacă cele două persoane au fost victimele unei infracţiuni.
Autorităţile britanice nu cred că cele două persoane otrăvite cu un agent neurotoxic au fost vizate în mod direct, a declarat joi ministrul pentru securitate, Ben Wallace, citat de Reuters.
După ce Wallace le-a cerut ruşilor „să spună ce au făcut (…), să furnizeze informaţiile necesare pentru ca oamenii să fie în siguranţă“, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov i-a reproşat Londrei să nu manifestă „niciun interes“ pentru a coopera după cazul Skripal.
Ce spune Moscova
Ambasada Rusiei în Olanda a scris pe o rețea social media că britanicii sunt chiar „tâmpiţi“ dacă cred că Rusia a comis un nou atac cu agent neurotoxic în Anglia în plină desfăşurare a Cupei Mondiale de Fotbal.
Autorităţile britanice nu au acuzat Rusia de implicare în noul incident, declarând că ipoteza lor de lucru este că britanicii au fost otrăviţi de urme de agent neurotoxic lăsate după atacul din martie.
Pe de altă parte, Serghei Zelezniak, vicepreşedinte al Dumei de Stat, a declarat joi la televiziunea de stat că noul incident pare o tentativă de a strica percepţia pozitivă a fanilor de fotbal englezi despre Rusia, în contextul Cupei Mondiale ce are loc în această ţară.
Marea Britanie are nevoie să alimenteze o isterie pentru a distrage atenţia de la acţiunile serviciilor lor de informaţii, a spus vicepreşedintele camerei inferioare a parlamentului rus.
Marea Britanie ar trebui să ceară ajutor Rusiei pentru a investiga noul incident de otrăvire implicând un agent neurotoxic, a declarat la rândul său Vladimir Şamanov, şeful comisiei de apărare a parlamentului rus, citat joi de agenţia de presă rusă RIA Novosti.
Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au atribuit Rusiei atacul chimic care i-a vizat pe 4 martie pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia în orăşelul britanic Salisbury. Zeci de ţări au expulzat aproximativ 150 de diplomaţi ruşi în contextul acestei crize, Statele Unite expulzând 60. În replică, Administraţia Vladimir Putin a expulzat acelaşi număr de diplomaţi din ţările respective.