Un nou scandal în CSM după ce nucleul magistraţilor controlat de PSD au preluat controlul: Precedent periculos!

Cei șapte judecători și procurori din Consiliului Superior al Magistraturii care au boicotat ședința de plen a CSM din acest an anunță că au început procedurile pentru anularea hotărârii din decembrie a Consiliului prin care judecătorul Bogdan Mateescu, președintele CSM în mandatul 2021, a fost votat să ocupe funcția interimar și după 6 ianuarie, când i-a expirat mandatul, până la organizarea unui nou tur de alegeri.

Cei 7 magistrați sunt:

Judecător Andrea Annamaria Chiș
Judecător Gabriela Baltag
Judecător Evelina Mirela Oprina
Judecător Mihai Andrei Bălan
Procuror Tatiana Toader
Procuror Cristian Mihai Ban
Procuror Florin Deac

Ei consideră că hotărârea plenului CSM din 16 decembrie 2021, prin care a fost stabilit un interimat al fostului preşedinte Bogdan Mateescu, este nelegală și „de natură să creeze efecte juridice nedorite prin care ar putea fi generat un precedent periculos în sistemul judiciar”.

Cei șapte procurori și judecători au anunțat, printr-un comunicat comun, că joi au început procedurile legale formulând plângere prealabilă prin care cer plenului CSM să revină asupra hotărârii pe care o apreciem nelegală.
„Procedura în fata instanței este una de durată, o hotărâre definitivă putând fi pronunţată chiar după expirarea mandatului acestui consiliu.

Gestul nostru este determinat de refuzul membrilor care au adoptat Hotărârea Plenului CSM nr. 211/16 decembrie 2021 de a găsi o soluție legală la situația creată prin vacantarea funcției de președinte al Consiliului.
Nici cu ocazia ședinței Plenului din data de 16 decembrie 2021, nici în prezent, nu a existat o minimă disponibilitate din partea majorității de a ne asculta argumentele și de a ne respecta poziția de reprezentanți ai colegilor noștri judecători și procurori. Cu toate că soluțiile se adoptă de o majoritate și că toți trebuie să le respectăm, în situația în care doar numărul de voturi, nu și tăria argumentelor susțin o soluție, este necesară obținerea unui consens între membrii Consiliului. Doar în acest fel se poate întări autoritatea acestui organism de rang constituțional, cu efecte benefice pentru funcționarea sistemului judiciar, atât pentru magistrați, cât și pentru societate.

Singurii care pot aprecia oportunitatea demersului nostru şi în general activitatea noastră sunt colegii noştri din instanţe şi parchete.
De aceea, le cerem lor ca, în cadrul adunărilor generale, să evalueze activitatea fiecărui membru ales. După ce am fost aleşi, fiecare dintre noi reprezentăm toate eşantioanele sistemului judiciar şi este nevoie ca fiecare coleg, de la toate instanțele și parchetele, să îşi spună părerea cu privire la fiecare dintre noi, pentru că fiecare îi reprezentăm pe fiecare. Nu cerem o procedură de revocare a cuiva, ci de evaluare a activităţii noastre, asumându-ne, noi semnatarii acestui comunicat, judecata colegilor noştri”, spun cei 7 magistrați din CSM.

 

Blocajul din CSM

CSM ar fi trebuit să își aleagă la finalul anului trecut noul președinte cu un mandat de un an, în 2022, însă ambele candidaturi – ale judecătoarelor Andrea Chiș și Gabriela Baltag – au fost respinse. Președintele CSM din mandatul 2021 Bogdan Mateescu s-a autopropus, iar plenul a votat, în 16 decembrie, ca el să ocupe funcția interimar și după 6 ianuarie, când i-a expirat mandatul, până la organizarea unui nou tur de alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.