Un parlamentar USR PLUS, atac la Iohannis: Coşmarul acesta a fost absolut inacceptabil!

Senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie critică decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a trimite spre reexaminare legea ce prevede ca numirea directorilor interimari ai unităţilor de învăţământ preuniversitar, dacă posturile nu sunt ocupate prin concurs, să poată fi făcută de către consiliile de administraţie ale instituţiilor de învăţământ.

El spune că decizia „ţine captive şcolile în mâinile filialelor politice de judeţ”.

„România educată … mai încolo, nu astăzi. Am muncit alături de colegii mei 6 luni pentru iniţiativa legislativă care înlocuieşte pixul inspectorilor generali cu votul secret al consiliului de administraţie al şcolilor. Ce am făcut în 6 luni? Ne-am consultat cu profesori, cu directori, am lucrat cu jurişti din partea sindicatelor, am organizat îndelungi dezbateri. Coşmarul nostru cel mai mare atunci (ca şi acum) când am elaborat legea a fost că incidentul 9 ianuarie (care a dus la schimabrea a peste 700 de directori de şcoli) se va repeta la scară naţională în luna august (peste câteva zile) când se vor vacanta toate cele aproximativ 10,000 de posturi de directori şi directori adjuncţi”, a transmis Ştefan Pălărie pe Facebook. El argumentează că „astăzi, aproape toţi inspectorii şcolari generali sunt numiţi politic, (cu funcţii de partid în spate – şi foşti participanţi la alegerile locale în septembrie) şi îi găsim cocoţaţi în aceste funcţii tocmai pe fondul neorganizării unor concursuri transparente în 2020 sau în prima parte a lui 2021. Aceşti oameni urmează „în baza legii” să hotărască în luna august ce culoare politică va colora unităţile de învăţământ din România. Coşmarul acesta a fost absolut inacceptabil pentru USR PLUS şi am făcut toate eforturile umane şi inumane pentru a obţine majoritate în Parlament în spatele acestei legi – tocmai pentru a face un prim pas către normalitate în educaţie. Sau către o Românie Educată”.

Liderul susţine că decizia va duce la amânarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor, astfel că funcţiile vor fi din nou obţinute pe criterii politice, precum „în ultimii 30 de ani de democraţie”. Despre Proiectul „România Educată” spune că nu îşi propune descentralizarea sistemului de învăţământ, ci doar o „mică pilotare în 60 de unităţi”, care a mai avut loc şi s-a încheiat cu rapoarte de implementare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.