Un român şi alţi 11 marinari au fost răpiţi de la bordul unei nave elveţiene aflate în Nigeria. MAE a activat Celula de Criză

O navă comercială elveţiană a fost atacată de piraţi pe coasta Nigeriei, a anunţat duminică Autoritatea maritimă nigeriană, adăugând că printre cei 12 ostatici luaţi se numără şi un marinar român, relatează BBC.

Printre cei 12 membrii ai echipajului răpiţi se mai află şi persoane din Filipine, Slovenia, Ucraina, Croaţia şi Bosnia.

Un purtător de cuvânt al firmei Massoel Shipping, compania căreia îi aparţine nava atacată, a informat că tot echipamentul de comunicaţii al ambarcaţiunii a fost distrus.

Nava MV Glarus transporta grâu între Lagos şi Port Harcourt, un oraş portuar din sudul Nigeriei. Piraţii au pătruns la bord când nava se afla la 45 de mile nautice de insula Bonny şi au răpit 12 dintre cei 19 membri ai echipajului.

Massoel Shipping, care operează nava MV Glarus, a comunicat: „Compania lucrează cu autorităţile şi specialiştii pentru a-i elibera rapid şi în siguranţă pe cei capturaţi”.

Răpirile sunt o problemă majoră în Nigeria, mai ales în zona Deltei Niger, acolo fiind principala sursă a ţării de ţiţei. Anul trecut au avut loc zece luări de ostatici în apele nigeriene.

MAE a activat celula de criză

„Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Berna şi Ambasada României la Abuja, are în atenţie evenimentele legate de incidentul produs în largul apelor nigeriene la data de 22 septembrie 2018, în care a fost implicată o navă sub pavilion elveţian. Reprezentanţii celor două misiuni diplomatice au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Din informaţiile obţinute de la autorităţile elveţiene, s-a confirmat faptul că printre membrii echipajului răpiţi se află şi un cetăţean român”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a activat celula de criză MAE pentru a ţine legătura permanentă cu autorităţile nigeriene şi cu armatorul.

„Ambasada României la Berna menţine legătura permanentă cu Celula de Criză a MAE elveţian, iar Ambasada României la Abuja cu autorităţile nigeriene competente pentru alte informaţii de interes în vederea soluţionării cazului. Totodată, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a fost activată Celula de Criză a MAE. Celula de criză a MAE, prin misiunile diplomatice implicate, monitorizează cu prioritate situaţia şi este în contact permanent cu autorităţile locale şi cu armatorul”, transmite MAE în comunicatul de presă.

De asemenea, „Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dată fiind sensibilitatea cazului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *