Ungaria a primit primele 550.000 de doze de vaccin chinezesc și a început vaccinarea cu serul rusesc

Primele 550.000 de doze de vaccin chinezesc Sinopharm împotriva noului coronavirus au sosit marţi în Ungaria – singura ţară din Uniunea Europeană (UE) care l-a aperobat -, a anunţat Guvernul lui Viktor Orban, care se remarcă, de asemenea, prin folosirea vaccinului rusesc Sputnik V, relatează AFP.

Un avion al statului ungar, care a plecat luni la Beijing, a aterizat pe aeroportul din Budapsta marţi la prânz, cu loturi de vaccin care urmează să permită vaccinarea a 275.000 de persoane.

”Mulţumită unei cooperări cu Guvernul chinez, suntem prima ţară din UE care primeşte vaccinul Sinopharm”, şi-a exprimat satisfacţia, la faţa locului, un secretar de stat însărcinat cu Afaceri Europene, Tamas Menczer.
”Încercăm să salvăm vieţi şi să menţinem economia. Este o zi importantă pentru Ungaria”, a apreciat el.

Autorităţile farmaceutice ungare (OGYEI) au dat undă verde, la sfârşitul lui ianuarie, acestui vaccin, anunţând concomitent o comandă de cinci milioane de doze.

Centrul Naţional ungar de Sănătătate (NNK) urmează să efectueze primele teste, iar după ce-şi dă aprobarea vaccinul va putea fi administrat populaţiei.

Ungaria a făcut deja excepţie şi a aprobat, luna trecută, vaccinul rusesc – folosit începând de vineri în această ţară cu 9,8 milioane de locuitori.

Cu această ocazie, premierul severanist Viktor Orban a crticat încă o dată procesul validării şi achiziţionării de vaccinuri de către UE, pe care îl consideră prea lent.

”În fiecare zi în care aşteptăm Bruxellesul, noi pierdem 100 de vieţi ungare”, a tunat Viktor Orban.

”De ce să credem noi că experţii europeni sunt inteligenţi ca noi? Eu am încredere” în exerţii ungari, a apreciat el.

Agenţia Eurpeană a Medicamentului (EMA) este supusă unor presiuni tot mai puternice să autorizeze noi vaccinuri împotriva covid-19 cât mai rapid posibil, în contextul în care cele 27 de state membre UE se confruntă cu întâzieri în livrări şi dificultăţi în aprovizionarea cu cele trei vaccinuri autorizate până în prezent – Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford, notează AFP, preluată de news.ro.

Serbia conduce în Europa continenetală – cu ajutorul vaccinurilor chinezesc şi rusesc – în cursa vaccinării, iar Ungaria speră să o prindă repede din urmă, în pofida unui scepticism al ungarilor faţă de vaccinare.

Viktor Orban a promis ca, până la sfârşitul lui mai, Ungaria să vaccineze cu 3,5 milioane de oameni mai mulţi decât orice alt stat membru UE de mărimea sa.

”Nu vom putea opri virusul fără vaccin”, a insistat el luni, într-un discurs în Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *