Ungaria construiește un oraș alimentat cu energie verde

Ungaria plănuieşte să construiască un oraş alimentat cu energie verde, cu locuri de muncă şi locuinţe pentru mii de oameni, pe o fâşie goală din câmpia fluvială a Dunării, scrie Bloomberg. Proiectul Hegyeshalom-Bezenye, în valoare de 1 miliard de euro, din nord-vestul Ungariei va fi de mărimea a aproximativ 500 de terenuri de fotbal şi va fi dotat complet, inclusiv cu şcoli şi magazine, au spus dezvoltatorii EON SE şi compania germană FAKT AG, marţi. Unde astăzi sunt tufişuri, vor fi crescute legume în sere.

Fakt a spus că va construi o unitate de procesare şi logistică, o seră de 30 de hectare pentru creşterea roşiilor, ardeilor, vinetelor şi mai multor ierburi aromatice, o zonă deschisă de 50 de hectare pentru cultivarea de sparanghel şi un centru de procesare de 15 hectare, care va include şi magazii, depozite de răcire şi îngheţare, pentru procesarea fructelor şi legumelor din întreaba Ungarie. Proiectul se va desfăşura pe 330 de hectare, devenind unul dintre cele mai mari centre de horticulură din zona Europei Centrale.

Oraşul care va avea zero emisii de dioxid de carbon va fi alimentat în principal de energie solară şi biogaz şi va crea aproximativ 5.000 de locuri de muncă permanente, potrivit lui Nikolai Ulrich, membru în consiliul director al FAKT. Compania lucrează în parteneriat cu EON, constructorul KESZ Group şi Guvernul ungar.

Infrastructura şi proiectul de horticultură subliniază „cum o fâşie de pământ, alături de viziune, poate crea o afacere verde şi o afacere comunitară mare“, a afirmat Ulrich. FAKT şi partenerii spun că proiectul va servi drept model pentru alte idei asemănătoare de pe tot continentul, inclusiv în cazul în care regiunile alimentate de cărbuni vor să treacă la energia verde.

Atunci când va fi finalizat, Hegyeshalom-Bezenye va include în jur de 1.000 de locuinţe, un restaurant, hotel, staţie de tren, magazine, precum şi şcoli şi unităţi de pregătire.
Pe lângă creşterea surselor de roşii, ardei şi vinete pentru Ungaria, locul va găzdui şi cea mai mare pescărie din interiorul continentului, cultivând somoni, bibani şi dorade.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *