Ungaria îşi scoate la vânzare flota de avioane MiG-29 dezafectate, dar are nevoie de aprobarea Rusiei

Ministerul Apărării de la Budapesta a scos la vânzare, din nou, întreaga sa flotă de avioane MiG-29 dezafectate, a anunţat luni grupul britanic Jane’s, specializat în informaţii de ordin militar.

Întregul lot include 19 avioane, dintre care multe necesită reparaţii capitale, 20 de motoare, precum 293 de alte articole (inclusiv piese de schimb şi arme integrate). Preţul de pornire al lotului este de 2,8 miliarde forinţi (10 milioane dolari), iar, după ce se va găsi un cumpărător, tranzacţia mai trebuie aprobată de autorităţile ruse competente.

Potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, la ora actuală costul unui avion MiG-29 este estimat la aproximativ 25 milioane de dolari, în funcţie de modificare şi configuraţia acestuia.

În anul 1993, Ungaria a primit din partea Federaţiei Ruse 28 de MiG-29, în contul unor datorii mai vechi.

Avionul MiG-29, care a fost dat în exploatare în 1983, este un avion de vânătoare multifuncţional de rază medie şi a fost elaborat ca oponent al avioanelor americane F-15 şi F-16.
După aderarea la NATO în 1999, Ungaria a început să înlocuiască treptat avioanele de luptă de fabricaţie rusească (sau sovietică) cu aparate suedeze Grippen, iar, din 2010, armata ungară nu a mai folosit deloc avioane de tipul MiG-29.

Ministerul Apărării din Ungaria a comandat, anul trecut, 16 elicoptere multifuncţionale H225M de la Airbus ca parte a unui nou program de înzestrare a armatei și a semnat un contract cu Krauss-Maffei Wegmann din Germania pentru furnizarea a 44 tancuri principale de luptă (MBT) Leopard 2A7+ şi a 24 obuziere autopropulsate PzH 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.