Ungaria va trebui să dea din nou explicaţii UE privind statul de drept, în decembrie

Ungaria va trebui să dea din nou explicaţii în decembrie în faţa partenerilor săi europeni privind respectarea statului de drept, în cadrul procedurii lansate de Parlamentul European împotriva sa în 2018, a anunţat joi preşedinţia finlandeză a UE, relatează AFP.

Această a doua audiere, după ce prima a avut loc în septembrie, va avea loc pe 10 decembrie, cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de afaceri europene ai statelor UE, a precizat Marja Rislakki, reprezentantă permanentă a Finlandei la Bruxelles.

Prima audiere a avut ca teme libertatea învăţământului universitar, libertatea presei, libertatea de expresie, chestiunile corupţiei şi independenţei justiţiei, a spus ea.

Această nouă audiere ar urma să se concentreze asupra „câtorva teme cheie”, pe care ambasadorii ţărilor membre vor fi însărcinaţi să le definească, a declarat Marja Rislakki în faţa eurodeputaţilor, care şi-au exprimat regretul pentru că Parlamentul European nu este asociat la această procedură, pe care totuşi au declanşat-o.

Într-un vot inedit, PE a activat în septembrie 2018 împotriva Ungariei lui Viktor Orban procedura „articolului 7”, care în teorie poate duce la sancţiuni.

Votul s-a bazat pe un raport care prezenta o listă lungă de „preocupări” privind atingeri aduse valorilor UE în materie de libertăţi publice, drepturi ale minorităţilor şi migranţilor.

Această procedură a fost de asemenea activată în cazul Poloniei, de această dată la iniţiativa Comisiei Europene.

A doua fază a procedurii, care poate duce la pierderea drepturilor de vot ale unei ţări la reuniunile ministeriale europene, necesită un vot în unanimitate al celorlaltor ţări, iar Ungaria şi Polonia şi-au anunţat cu claritate intenţiile de a face bloc pentru a împiedica orice sancţiune.

Joi, noul preşedinte al Partidului Popular European (PPE), Donald Tusk, a anunţat că va lua o decizie până la sfârşitul lui ianuarie privind soarta partidului FIDESZ al lui Viktor Orban, suspendat din rândul dreptei europene pentru derapaje populiste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.