Unul dintre suspecții în cazul dispariției jurnalistului saudit a murit într-un accident de mașină la Riad

Mashal Saad al-Bostani, unul dintre cei 15 suspecți în cazul dispariției jurnalistului saudit, Jamal Khashoggi, a murit într-un accident de mașină, la Riad, scrie presa turcă.

Potrivit „Yeni Şafak„, citat de „Hürriet“, este vorba despre Mashal Saad al-Bostani, în vârstă de 31 de ani, locotenent în Forţele aeriene regale saudite. El s-a numărat printre cei 15 suspecţi care au ajuns pe 2 octombrie în Turcia şi au mers la consulatul saudit din Istanbul, unde Khashoggi, editorialist al cotidianului american „The Washington Post“, a fost văzut ultima dată. După numai câteva ore, suspecţii au plecat din misiunea diplomatică, părăsind Turcia.

Totuşi, publicaţia turcă a precizat că sursele sale nu au furnizat detalii despre accidentul de circulaţie şi că nici nu este clar care a fost rolul lui al-Bostani în acest caz, în care saudiţii sunt suspectaţi că l-ar fi torturat, decapitat şi tranşat pe Jamal Khashoggi, o voce critică la adresa regimului saudit.

De altfel, chiar oficiali turci au declarat pentru presă că jurnalistul disident a fost ucis în interiorul consulatului saudit, acuzaţii respinse însă de regimul de la Riad.

În acest timp, investigaţiile în cazul dispariţiei ziaristului continuă. Anchetatorii turci abia şi-au încheiat percheziţiile la consulatul Arabiei Saudite şi la reşedinţa consulului la Istanbul, agenţia de presă turcă Anadolu difuzând joi dimineaţă imagini cu legiştii care transportau mai multe genţi şi cutii cu probe strânse de la reşedinţa consulului Mohammad al-Otaibi, la o zi după ce acesta a părăsit Turcia cu un zbor de linie.

Cotidianul „Washington Post“ a scris că mai mulţi prieteni ai jurnalistului au afirmat că acesta a fost contactat în ultimele luni de oficiali saudiţi apropiaţi prinţului moştenitor, care i-ar fi oferit un post la nivel înalt în cadrul guvernului în cazul în care acceptă să se întoarcă în regat. Numai că Jamal Khashoggi nu a avut încredere în această ofertă, temându-se că este, de fapt, un şiretlic.

Potrivit unor interceptări ale unor oficiali saudiţi făcute de americani, adaugă „Washington Post“, Mohammed a ordonat o operaţiune pentru a-l ademeni pe Khashoggi din Statele Unite în Arabia Saudită, unde acesta ar fi urmat să fie reţinut.

Tot „Washington Post“ a publicat miercuri ceea ce a prezentat ca fiind ultima contribuţie a lui Jamal Khashoggi, în care jurnalistul dispărut scrie despre necesitatea libertăţii presei în lumea arabă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *