Urmărit penal pentru reprimarea manifestației din 10 august, maiorul Cazan este recompensat de Firea!

Maiorul Laurențiu Cazan, unul dintre coordonatorii reprimării manifestației din 10 august, urmărit penal de procurori, va fi recompensat cu un loc Autoritatea Teritorială de Ordine Publică! Dezvăluirea a fost făcută de consilierul URS Cătălin Deaconescu. Propunerea a fost înaintată de Gabriela Firea și se va afla pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General. Cazan a fost deja promovat după manifestația din 10 agust, el fiind împuternicit director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

„Deși susține că este în război cu #Daddy și cu #carmendan, #Duamna ne propune la ședința de mâine a CGMB să ”premiem” pe unul dintre autorii reprimării manifestației din 10 august.
Astfel, de mâine, la propunerea Gabrielei Firea, maiorul Laurențiu Cazan, urmărit penal de Parchetul Militar, devine membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică!
Nu voi vota această propunere și voi cere colegilor mei să amânăm o astfel de decizie până când situația juridică a maiorului Cazan se va lămuri. 

PS. deși maiorul Cazan a fost imputernicit director general la Direcția Generală de Jandarmi București prin ordin al ministrului de interne, Duamna susține în expunerea de motive că l-a imputernicit ATOP printr-o simplă adresă. Cam ăsta e nivelul de competență administrativă al echipei Firea-PSD!”, scrie pe Facebook Deaconescu.

Acuzațiile procurorilor

Maiorul Cazan Laurențiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Ordinul de intervenţie pentru evacuarea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.

 

Sursa foto: cotidianul.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *