Ursula von der Leyen: NATO e o instituţie „remarcabilă”

Ursula von der Leyen, Germany's minister for defence, and Secretary of Defense Jim Mattis speak to the press at the George C. Marshall European Center for Security Studies in Garmisch, Germany, June 28, 2017. (DOD photo by U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr)

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a asigurat vineri că NATO este o instituţie „remarcabilă”, a doua zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat o Alianţă atlantică în stare de „moarte cerebrală”, transmite AFP.

„În pofida tuturor vârtejurilor din ultimele săptămâni, apreciez că NATO s-a dovedit a fi remarcabilă ca ecran protector al libertăţii”, a declarat Von der Leyen într-un discurs rostit la Berlin în ajunul celei de-a 30-a aniversări a căderii Zidului.

„Istoria Europei nu poate fi povestită fără cea a NATO”, a adăugat fostul ministru german al apărării, insistând că este vorba de „cea mai puternică alianţă militară din lume”.

Emmanuel Macron a susţinut, într-un interviu pentru The Economist, că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”, explicându-şi opinia prin dezangajarea SUA şi comportamentul Turciei, stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

„Trebuie clarificat acum care sunt obiectivele strategice ale NATO”, a afirmat şeful statului francez, pledând din nou pentru consolidarea unei Europe a apărării, în contextul în care viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice va avea loc la Londra la începutul lunii decembrie.

Şi secretarul de stat american Mike Pompeo a avertizat vineri, în declaraţii făcute la Berlin, că NATO trebuie să „crească” şi să se schimbe, în caz contrar riscând să devină „depăşită”

Cancelarul german Angela Merkel a estimat în schimb că Emmanuel Macron a folosit ”termeni radicali” când a susţinut că „suntem pe punctul de a asista la moartea cerebrală a NATO”.

”Eu nu cred că o astfel de apreciere intempestivă este necesară, chiar dacă avem probleme, chiar dacă trebuie să ne dezmeticim”, a spus Merkel într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfăşurată în capitala germană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *