USL trăiește! Parlamentarii PNL au votat cot la cot cu cei ai PSD respingerea propunerii USR de retrimitere în comisii a legii Șarapatin care permite construirea de hidrocentrale în ariile naturale protejate / Legea e pe ordinea de zi a Camerei Deputaților de marți, 3 martie

Proiectul de lege cu articol unic, care declară amenajările hidroenergetice de „interes public major” şi permite construirea de hidrocentrale în arii naturale protejate, se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților de marți, 3 martie. Vezi aici.

Traseul legislativ. Proiectul inţiat de 24 de parlamentari PSD-ALDE-UDMR, în frunte cu deputata PSD de Gorj, Elvira Şarapatin,  a fost adoptat de Parlament anul trecut, deși avea aviz negativ chiar și de la Guvernul Dăncilă.

Legea a mers la promulgare, însă președintele României, Klaus Iohannis, a trimis proiectul la reexaminare, după ce ecologiștii i-au formulat petiții în acest sens.

Între timp, Senatul a respins proiectul de lege și propunerea de act normativ a ajuns la Camera Deputaților. De precizat că Senatul nu este cameră decizională, ci Camera Deputaților. Comisia juridică a Camerei a emis aviz favorabil și proiectul a ajuns acum în plen.

Marți, 25 februarie, deputatul USR Stelian Ion a cerut retrimiterea proiectului de lege la comisii pentru că încalcă legislația europeană în privința mediului. Vezi aici la minutul 10:22 (minutul de pe ecran).

”Există un punct de vedere negativ din partea guvernului, există comentarii pe neconstituționalitate și din partea Consiliului Legislativ, care sunt regăsite și în avizul Consiliului Economic și Social. De asemenea, președintele României a solicitat reexaminarea acestei legi, care a fost respinsă în Senatul României.

Este vorba despre o lege care ar face practic inaplicabilă legislația pentru protecția mediului, nu s-ar mai respecta acordurile de mediu pentru unele proiecte, ceea ce este inacceptabil. Vă solicit retrimiterea la comisie pentru a rediscuta aceste aspecte astfel încât să dăm o formă a legii, care să respecte și angajamentele noastre față de Uniunea Europeană cu privire la protecția mediului și care să fie o formă agreată și acceptabilă”, a declarat deputatul USR, Stelian Ion, în plenul Camerei Deputaților.

USL trăiește!

Parlamentarii PSD, cot la cot cu cei ai PNL, au respins însă cererea lui Stelian Ion de retrimitere a legii la Comisia juridică a Camerei, așa că proiectul se află acum pe ordinea de zi de marți, 3 martie 2020. Potrivit stenogramei ședinței, toți cei 64 de parlamentari PSD prezenți și 26 de deputați PNL din cei 28 prezenți au votat pentru respingerea propunerii de retrimitere la Comisia Juridică  Vezi aici.

Care e miza.

Proiectul modifică articolul 5 al legii 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică şi adaugă faptul că „lucrările privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major.”

În Directiva europeană Habitate şi în OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, care interzic lucrările hidrotehnice în ariile protejate de mediu, se arată că hidocentralele pot fi construite, totuşi, în zone protejate din „motive cruciale de interes public major” pentru comunitate.

Aşa că parlamentarii au declarat toate amenajările hidroenergetice de „interes public major” prin lege, explică biologul şi activistul de mediu, Călin Dejeu.

”În opinia mea, este cel mai nociv pentru mediu proiect de lege din ultimii 30 de ani. Pentru că el vizează facilitarea distrugerii unui tip de ecosisteme care este deja aproape complet distrus în Romania, cel al râurilor de munte”, a declarat Dejeu.

Avem deja infringement din cauza hidrocentralelor din ariile naturale protejate. În 2015, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement în cazul României din pricina amenajărilor hidroenergetice care afectează habitatele. Procedura de infringement presupune o atenționare în primă fază din partea Comisiei Europene că se încalcă legislația europeană. Dacă țara vizată nu remediază problema, CE poate acționa la Curtea de Justiție a UE (CJUE).

Se eludează şi decizia Justiţiei. La sfârşitul lui 2017, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a blocat extinderea hidrocentralei de pe râul Jiu, de la Bumbești-Livezeni, şi a arătat că studiul de impact asupra mediului este obligatoriu pentru Hidroelectrica. Vezi aici.

„Proiectul de lege a fost scris pentru a facilita încălcarea deciziei definitive a Curții de Apel București, privind Defileul Jiului. Iată că demnitarii nu vor nici să asculte vocea cetățenilor, nici să respecte hotărârile definitive ale instanțelor. Inițiatoarea, Elvira Șarapatin (PSD), este un exponent al grupului de parlamentari anti-natură din Gorj”, a declarat biologul Călin Dejeu.

Inițiatoarea legii, Elvira Şarapatin, este deputat PSD de Gorj. Ea a fost aleasă deputat „la redistribuire”, de pe locul 4 considerat neeligibil, fără să se implice în campanie. Anul trecut, deputata PSD a cerut amendarea protestatarilor de la mitingul Diasporei din 10 august.

Ea s-a implicat și în campania pentru referendumul pentru familie şi a cerut chiar repetarea consultării populare după eşecul înregistrat în octombrie anul trecut.

Cine construiește hidrocentralele de pe Jiu și cine face noul studiu de impact asupra mediului. Newsmaker.ro a dezvăluit aici că Hidroelectrica vrea să continue construcția amenajării hidroenergetice din Defileul Jiului, deși se află în arie naturală protejată (sit Natura 2000), iar instanța a blocat lucrările în 2017 întrucât nu exista studiu de impact asupa mediului.

Însă compania de stat a decis să reia procedura de obținere a unui nou acord de mediu și a autorizației de construcție, cu toate că, potrivit legii, studiul de impact asupra mediului nu se poate face după începerea lucrărilor.

Noul studiu de impact este realizat de o firma controlată de foștii pedeliști Sulfina Barbu și Silvian Ionescu. Construcția hidrocentralelor din defileul Jiului este făcută de oamenii fostului ministru al Industriilor din Guvernul Năstase, Dan Ioan Popescu, supranumit lui DIP.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *