USR acuză: Nu ieșim din logica bolnavă a achizițiilor dubioase! Acestea sunt achiziţii SINUCIGAŞE

Senatorul USR George Dircă a răbufnit, pe Facebook, după ce Guvernul Orban a încheiat un contract fără licitație pentru livrarea a aproape două milioane de măști de protecție cu o firmă din Giurgiu, contract în valoare totală de peste 56 de milioane de lei, adică peste 12 milioane de euro.

„Achizitii publice sinucigase

Statul român și-a asumat o serie de măsuri de susținere financiară și e firesc să o faca, în astfel de momente atât de dificile.

Însă efortul financiar va fi unul considerabil, iar România nu funcționează în termeni optimi de eficiență economică. Întrebarea legitimă e urmatoarea: Ne permitem să susținem financiar la nivel guvernamental această perioadă de criză? Probabil că da, posibil să nu.

Persoanele care-și plimbă animalele de companie sau care fac sport nu trebuie să completeze declarația pe propria răspundere! Precizări făcute de Marcel Vela

Cu certitudine însă nu există absolut nicio explicație pentru decizia de a face achiziții sinucigase din punct de vedere bugetar.

Statul cumpără măști si costume de protecție. O face în regim de urgență, prin proceduri simplificate de la furnizori care beneficiază de un cadru legislativ adaptat la nevoile zilei.

Și cu toate acestea, Guvernul, prin Oficiul National pentru Achiziții Centralizate, stabilește prețurile pentru măști de protecție, de exemplu, la dublul prețului mediu al produsului din comerț.

Importatorii sunt scutiți acum de o serie de taxe pentru astfel de produse, iar adaosul comercial de până la 25% din magazine nu se aplică in cazul acestor achiziții. Și cu toate acestea, ONAC își manifestă intenția de a plăti pentru cantități impresionante din produsele specificate, mai mult decât dublul prețului produsului – vândut la bucată – pe raftul (uneori virtual) magazinelor de profil.

Nu ieșim din logica bolnavă a achizițiilor dubioase nici acum, când stabilitatea economică a planetei e pusă sub încercare?”, scrie Dircă pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *