USR îi solicită lui Iohannis să o respingă pe trompeta penalilor propusă la Justiție: Numirea lui Gârbovan în Guvern este un semnal extrem de îngrijorător că PSD va relua eforturile de a-şi subordona Justiţia

Liderul USR, Dan Barna, precizează că Dana Gârbovan, propusă de Viorica Dăncilă în postul de ministru al Justiţiei, a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai „reformei” iniţiate de Dragnea şi Iordache în Justiţie, în favoarea penalilor din politică. Dan Barna subliniază că numirea Danei Gârbovan în Guvern este un semnal extrem de îngrijorător că PSD va relua eforturile de a-şi subordona Justiţia şi îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu accepte această numire.

Gîrbovan a susținut toate propunerile PSD de modificare a Legilor justiției și a contribuit activ la elaborarea textelor de lege alături de Iordache și Nicolicea. În plus, prin toate luările de poziție, Gârbovan a atacat partenerii euro-atlantici care susțineau statul de drept și a promovat mesajele anti-justiție ale PSD. După emiterea OUG 13 și demisia lui Iordache, Dragnea a propus-o pe Gîrbovan la Ministerul Justiției, dar aceasta a refuzat deorece însemna să piardă veniturile uriașe încasate ca judecător, dar și viitoare pensie specială. Ulterior, Legea a fost modificată special pentru ea, dar CCR a decis că modificarea care prevedea posibilitatea suspendării este neconstituțională. Totuși, dacă își va da demisia din magistratură, Gîrbovan va putea să redevină judecător printr-un simplu interviu la CSM.

„PSD şi-a desemnat astăzi miniştrii cu numerele 72, 73 şi 74. Au ajuns la 74 de miniştri de 3 ani. Dintre cei trei, doamna Gârbovan, propunerea pentru Justiţie, iese în evidenţă. A fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai «reformei» iniţiate de Dragnea şi Iordache în Justiţie, în favoarea penalilor din politică. Numirea doamnei Gârbovan în Guvern este un semnal extrem de îngrijorător că PSD va relua eforturile de a-şi subordona Justiţia. Îi cer preşedintelui Iohannis să nu accepte această numire şi să folosească toate pârghiile pe care funcţia prezidenţială i le oferă pentru a se asigură că PSD nu va reuşi să-şi subordoneze Justiţia”, afirmă, citat de news.ro, Dan Barna.

USR mai precizează, într-un comunicat, că Dana Gârbovan, preşedintele UNJR, a fost un susţinător al modificărilor aduse de PSD la legile justiţiei şi un critic al rapoartelor GRECO, a fost unul dintre magistraţii care a susţinut introducerea unui prag pentru abuzul în serviciu.

„Dana Gârbovan trebuie să îşi dea demisia din funcţia de judecător la Curtea de Apel Cluj pentru a deveni ministrul Justiţiei. Legea interzice propunerea unui magistrat pentru funcţia de ministru sau secretar de stat. Dana Gârbovan a mai primit propunerea de a deveni ministru al Justiţiei, după OUG 13 şi demisia lui Florin Iordache din Guvern. Atunci, ea l-a refuzat pe premierul Sorin Grindeanu si apoi a susţinut public că magistratul este incompatibil cu o funcţia de ministru şi că vrea să rămână doar judecătoare. Dar probabil s-au schimbat multe în 2 ani si jumătate. Să sperăm că nu va repeta istoria lui Tudorel Toader care a ajuns în Guvern sub haina de independent a unui profesor cu experienţă şi a subminat complet independenţa justiţiei”, se mai arată în comunicat.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că propunerea pentru Ministerul Justiţiei este judecătorul Dana Gârbovan, în timp ce pentru Ministerul Afacerilor Interne a fost propus Mihai Fifor, iar pentru Ministerul Educaţiei Şerban Constantin Valeca. Iulian Iancu a fost propus viceprmier pe probleme economice, iar Ana Birchall, pentru parteneriate strategice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *