USR şterge pe jos cu ministrul Energiei: A patentat fuga de răspundere!

Ministrul Energiei Virgil Popescu a refuzat din nou să vină în Parlament, la „Ora Guvernului”, programată de la ora 16..00, pentru a da explicaţii pe tema situaţiei aprovizionării cu gaze şi energie electrică, arată un comunicat de presă al USR.

Este pentru a doua oară când ministrul Energiei refuză să vină în Parlament şi să le explice românilor măsurile lipsite de logică şi coerenţă adoptate prin care doar i-a făcut mai dependenţi de gazele ruseşti, ultima fiind OUG de plafonare a preţurilor în funcţie de consumul din anul trecut.

„Virgil Popescu a patentat fuga de răspundere. Primul moment a fost moţiunea simplă, a urmat chemarea la ora ministrului unde s-a prevalat de programul încărcat. Acum din nou găseşte scuze să nu se prezinte în faţa parlamentului. Mai aruncă un OUG care distruge piaţa de energie şi fuge domnul ministru. Săptămâna trecută anunţa triumfalist măsurile pentru populaţie. „Voiam să îi mulţumesc” astăzi că mi-a introdus tarif social la energie electrică. Consum sub 100 de kWh pe lună. Îmi e ruşine de ruşinea acestui ministru pentru aberaţiile create. Mai mulţi români vor ajunge în sărăcie energetică din cauza acestor măsuri discriminatorii. Români cu venituri modeste pedepsiţi ca vor consuma peste 100 de kWh dar care nu au avut bani să investească în eficienţă energetică. În acelaşi timp, acest OUG reprezintă lovitura de graţie pentru investiţii. Producătorii de gaze naturale sunt obligaţi să vândă la preţ reglementat. Inclusiv pentru gazele din offshore. Asta ne pune în pericol exploatarea gazelor din Marea Neagră şi ne creşte dependenţa de gaze din import. Vrem securitate energetică dar tot ce face guvernul demonstrează contrariul. Românii au numai de suferit din cauza incompetenţei Guvernului PSD-PNL”, a declarat deputatul USR Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

Grupul USR a depus, în Parlament, trei cereri de chemare a ministrului Energiei la „Ora Guvernului”, două fiind aprobate şi ambele neonorate de Virgil Popescu şi o moţiune simplă împotriva acestuia.

Sursa menţionată mai acuză că Virgil Popescu nu face decât să dea din nou bir cu fugiţii din Parlament şi să fugă de responsabilitatea funcţiei.

USR a atras atenţia, în repetate rânduri, că incompetenţa actualei guvernări PSD-PNL va avea consecinţe grave în piaţa energiei.

Ultima dovadă este OUG, recent adoptată, prin care este distrus stimulentul de a investi în producţia de energie electrică şi în exploatarea gazelor, de care România are masiv nevoie.

„Dacă voiau într-adevăr să ajute românii, PSD şi PNL puteau să adopte proiectele depuse de USR încă din octombrie 2021: scăderea la 5% a cotei TVA aplicate energiei electrice şi gazului natural pentru consumatorii finali, abrogarea accizei aplicate energiei electrice, eliminarea certificatelor verzi şi a taxei de cogenerare din factură, credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea preţului cu energia şi gazele raportat la iulie 2021. La toate astea se adaugă necesitatea de extindere a legii consumatorului vulnerabil şi de simplificare a birocraţiei cu care ea e aplicată, vouchere pentru a ajuta românii să plătească facturile la energie, precum şi accelerarea adoptării legii offshore, lege pe care Virgil Popescu nu a fost capabil să o conceapă de doi ani şi jumătate de când este ministru al Energiei”, mai transmite sursa amintită.

Virgil Popescu a fost invitat luni, la solicitarea USR, la „Ora Guvernului” din plenul Camerei Deputaţilor, pe tema situaţiei aprovizionării cu gaze şi energie electrică. Ministrul a transmis Legislativului programul său, luni aflându-se la Praga, pentru discuţii cu oficali americani, pe programul nuclear civil şi a arătat că va veni cu proxima ocazie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *