USR va cere Avocatului Poporului să atace la CCR Ordonanţa pe legile Justiţiei

Reprezentanţii USR au anunţat, marţi, că vor  solicita Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa de urgenţă pe legile Justiţiei, adoptată de Executiv. De asemenea, ei a făcut apel și la Comisia Europeană să intervină pentru că România legiferează împotriva MCV şi a Tratatelor UE.

„USR transmite că pentru adoptarea OUG-ului erau necesare dezbateri şi recomandări ale partenerilor europeni pentru a vedea în ce măsură deciziile luate de Tudorel Toader sunt corecte, însă tot procesul a fost netransparent şi modificat după bunul plac al celor care conduc PSD-ALDE. USR îi va solicita Avocatului Poporului să atace acest OUG la CCR, mai ales în contextul în care bugetul lui Victor Ciorbea a fost crescut pentru sesizările la Curtea Constituţională. De asemenea, USR va face apel şi către organismele internaţionale. USR consideră că în acest moment Comisia Europeană trebuie să intervină, deoarece modul în care se legiferează în România este împotriva Tratatelor UE şi MCV. Mai mult, USR este dispus să ajungă în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru a apăra justiţia din România”, se arată într-un comunicat de presă al USR, citat de mediafax.ro.

Deputatul USR Stelian Ion a declarat că prin OUG adoptat, marţi, de Executiv Dragnea şi Tăriceanu acaparează cele mai importante instituţii care luptă împotriva corupţiei din România: Parchetul General, DNA, DIICOT, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La rândul său, deputatul USR Silviu Dehelean a atras atenţia că unul dintre efectele nocive al OUG este faptul că pe viitor, judecătorii vor putea fi numiţi la conducerea Parchetului General, DNA sau DIICOT. Această decizie este catalogată de Dehelean ca fiind o aberaţie, un judecător nu ar trebui să poată fi numit direct ca şef al unui Parchet, fără să aibă experienţă în cercetarea cauzelor penale şi instrumentarea dosarelor.

Şi PNL a anunţat, marţi, că va sesiza din nou Comisia de la Veneţia, după ce Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei. Liberalii acuză că măsurile PSD-ALDE vor duce la activarea Articolului 7 din Tratatul UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *