Utilizatorii de ţigări electronice au un risc mai mare în comparaţie cu nefumătorii de a dezvolta cancer şi boli de inimă (studiu)

Țigările electronice foarte periculoase pentru sănătate. Articol preluat de pe site-ul www.agerpres.ro

Fumul de la ţigările electronice produce leziuni la nivelul ADN-ului şi poate creşte riscul de cancer şi de boli de inimă, a avertizat o echipă de oameni de ştiinţă americani în cadrul unui studiu citat marţi de Press Association.

Dispozitivele cu acumulatori ce produc vapori care conţin nicotină fără a arde tutunul au fost promovate pe scară largă drept o alternativă sigură la ţigări. Însă, descoperirea unui studiu recent sugerează că acestea sunt departe de a fi inofensive şi pot reprezenta un risc serios pentru sănătate.

În cadrul testelor desfăşurate în laborator, şoarecii expuşi la fumul provenit de la ţigările electronice au prezentat un risc mai mare de deteriorare a ADN-ului la nivelul inimii, plămânilor şi vezicii în comparaţie cu cei care au respirat aer filtrat.

Sistemele de reparare a ADN-ului din cadrul celulelor, care protejează organismul împotriva cancerului, au suferit la rândul lor leziuni în cazul animalelor expuse la aceşti vapori.

Echipa de oameni de ştiinţă condusă de dr. Moon-shong Tang din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii din New York a avertizat că persoanele care ”vapează” pot prezenta un risc crescut de apariţie a unor afecţiuni potenţial letale.

Fumul de la ţigările electronice ”este carcinogen, iar fumătorii de ţigări electronice au un risc mai mare în comparaţie cu nefumătorii de a dezvolta cancer de plămâni şi de vezică şi boli de inimă”, se arată în concluziile publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Rezultate similare au fost observate după ce culturi de celule umane din plămâni şi vezică au fost expuse nicotinei şi derivaţilor din aceasta. Celulele au prezentat un risc mai mare de mutaţii sau de schimbări declanşatoare de tumori în comparaţie cu celulele care nu au fost expuse acestor substanţe.

În timp ce fumul de la ţigările cu tutun cuprinde o serie de substanţe cu potenţial periculos, vaporii ţigărilor electronice conţin doar nicotină şi câţiva solvenţi organici relativ inofensivi, precizează sursa citată.

În cazul în care concluzia va fi confirmată în cadrul unor viitoare studii, această descoperire ar confirma faptul că ţigările electronice prezintă la rândul lor risc de dezvoltare a cancerului prin nicotina pe care o livrează, după cum a declarat dr. Roy Herbst din cadrul Centrului pentru Cancer de la Yale, citat de UPI.

”Este prima dovadă pe care o deţin că nicotina însăşi poate fi carcinogenă”, a mai spus Herbst care este directorul Subcomitetului pentru tutun şi cancer din cadrul Asociaţiei americane pentru cercetarea cancerului. „Este desigur îngrijorător şi oferă (un motiv de) reţinere în cazul în care cineva susţine că ţigările electronice sunt sigure şi pot fi utilizate de toată lumea fără consecinţe”, a adăugat acesta.

Continuarea articolului la adresa www.agerpres.ro/stiintatehnica/2018/01/30/utilizatorii-de-tigari-electronice-au-un-risc-mai-mare-in-comparatie-cu-nefumatorii-de-a-dezvolta-cancer-si-boli-de-inima-studiu–46467

SURSA: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *