Valeau Uzului, provocarea perfectă pentru salvarea UDMR de la prăbușirea în sondaje

Cu câteva luni în urmă, UDMR avea o singură precupare: ce avantaje să mai ciupească de la PSD-ALDE în schimbul susținerii Guvernului. Miza salvării penalilor nu era o temă care trebuia negociată pentru că UDMR, la fel ca PSD-ALDE, este plin de penali, mari specialiști în furat păduri, defrișat și câștigat milioane. Nu degeaba „drujba lui Dumezeu” a fost un mare lider UDMR, iar moștenirea lui tăiește veșnic în baronii Uniunii, discreți, dar plini de bani.

Instalați comod la guvernare, liderii UDMR au ignorat orice probleme ale comunității pe care, teoretic, o reprezintă: drumuri, școli, spitale, investiții publice. În plus, alipirea de penali nu a picat tocmai bine nici la electoratul maghiar, cum nu pică bine nici la cel român.

Dușul rece al sondajelor pre-electorale a aruncat UDMR în haos. Pentru prima dată în ultimii 10 ani, UDMR risca să nu intre în Parlamentul European. Disperați, au apelat la soluția de rezervă a oricăror politicieni de doi lei: naționalismul, extremismul, incitarea electoratului pe teme false. Prilejul perfect: Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului.

Cinstit vorbind, 99,9% din populația acestei țări, spre rușinea noastră colectivă, nu știa că există un asemenea cimitir și că acolo în dorm sonul etern români, maghiari, nemți, italieni, și Dumnezeu mai știe cine.

Cu puțin înainte de alegerile euro-parlamentare pe piață a fost aruncat scandalulul: bestiile de români au îngropat în pământul patriei lor și niște eroi care nu erau maghiari! Nenorocire! Cum se poate așa ceva când cimitirul e în Harghita? Iar Harghita, știe tot extremistul maghiar, nu e în România! La fel de repede, niște minți ușor bolnave au venit cu niște saci de plastic și au acoperit crucile românilor. Imaginile au apărut în toată presa, iar liderii UDMR au inundat ecranele TV cerând explicații despre sacrilegiul comis de românii care zac în pământ „maghiar”. Ce comtează că strict administrativ cimitirul este în județul Bacău și că, români, maghiari sau italieni, toți ne ducem la același Dumnezeu?

Scenariul bine pus la punct a continuat: UDMR a denunțat protocolul cu PSD-ALDE! Ruptura de cele două partide compromise, dar, mai ales, de Dragnea se produsese, iar tema corupiei și mizeriei care domnește și în UDMR fusese uitată.

Alegerile au fost un semi-succes. UDMR a reușit să treacă pragul, dar semenle de întrebare persistă chiar și pentru maghiari: cuma fost posibil ca în județe fără populație maghiară să fie votat UDMR, iar fix aceste voturi să fie cele necesare pentru a accede în PE?

Chiar dacă au scăpat de stresul euro-parlamentarelor, UDMR știe foarte bine că are în față două rânduri de alegeri esențiale: parlamentare și locale. Tema naționalistă nu poate fi abandonată pentru că în spatele fumului s-ar vedea corupția, mizeria și dezinteresul manifestat față de alegători.

Si atunci? Atunci, într-o strânsă legătură cu Budapesta și Moscova, mai punem la cale niște mici provocări.

De Ziua Eroilor, zi comemorativă în toată Europa, la cimitirul de la Valea Uzului ar fi trebuit să aibă loc ceremonii oficiale, dar președintele Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, a închis cimitirul deși, așa cum spuneam nu are niciun drept legal. Ca să dea bine la TV, în zonă sunt mobilizați și peste 1.000 de maghiari care formează un lanț uman și izolează cimitirul pentru ca românii să nu poată intra. Evident, conducerea UDMR știe de această inițiativă și o și susține chair dacă asta înseamnă o clară provocare la adresa românilor.

Pentru a nu avea loc incidente, Jandarmeria este trimisă la fața locului și, surpriză, lucrurile nu degenerează, dar cum buna înțelegere nu este de folos UDMR mașina de propagandă se pune în funcțiune și începe să arunce pe piață minciuni despre cruci maghiare distruse, altercații cu jandarmii, bătăi între oameni.

Ce contează că totul este un fals ordinar, că, oficial, Jandarmeria anunță că nu au fost incidente, că nu s-a întâmplat nimic?

Ce contează că românii, mai cu frică de Dumnezeu, au aprins lumânări și la mormintele maghiarilor după cum povestește, citat de napocanews.ro, Mihai Târnoveanu: „Oameni buni, nu luați în seamă dezinformările, la Valea Uzului NICIO cruce din cele 600 ale soldaților unguri NU a fost ruptă! Ba mai mult, au fost români care au aprins lumânări si au pus flori și la aceste cruci”.

Ce contează că în spațiul public sunt aruncate minciuni ordinare chiar de Kelemen Hunor care a susținut că românii au dstrus cruci ale maghiarilor când, în realitate crucile aruncate au fost cele improvizate care au fost amplasate de către extremiștii care au acoperit cu saci de gunoi crucile eroilor români, pentru a simboliza că dedesubt s-ar afla de fapt tot soldați maghiari și că românii nu au ce căuta acolo. Crucile din crengi, cu mesaj umilitor, au fost date la o parte abia ieri, pentru a se putea aprinde lumânări și candele pentru eroii români. Pe acestea le prezintă președintele UDMR, pentru a acuza participanții români și a se victimiza.

UDMR și Budapesta o știu pe a lor așa că președintele UDMR, Kelemen Hunor, bun prieten al lui Dragnea, iese la rampă și cere demisii și sanciuni. Budapesta, perfect coordonată cu UDMR, lasează proteste oficiale. Mâna lungă a Moscovei se vede de la o poștă, dar cine să reacționeze?

Din păcate, politica UDMR de radicalizare a electoratului e foarte probabil să continue, mai ales că Budapesta și Moscova au nevoie ca de aer de conflicte care să le susțină retorica naționalistă, anti-occidentală și anti-UE.

Trista realitate este că maghiarii sunt la fel de abandonați și manipulați de politicieni ca și românii, iar pericolul de radicalizare este și mai mare dat fiind că sunt intenționat ținuți în izolare de UDMR, la fel cum PSD ține alte regiuni în sărăcie și mizerie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *