Valeriu Gheorghiţă dezvăluie care sunt  principalele sechele după infecția cu COVID-19

 

Coordonatorul Campaniei Naționale de  Vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a explicat, duminică seara, la Antena 3, sechelele pe care le-a remarcat la pacienţii care au trecut prin infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

”Boala aceasta este particulară şi parcă este altfel decât ştiam noi evoluţia unor infecţii virale. După evoluţia bolii, ceea ce este frecvent întâlnit la pacienţi este acest sindrom de oboseală cronică, o stare de astenie exagerată, sunt pacienţi care acuză dureri musculare poate pe o perioadă prelungită, de asemenea dureri articulare, dureri de cap, scăderea puterii de concentrare, scăderea atenţiei şi de asemenea apar o serie de disfuncţii, unele subclinice, adică care nu sunt identificate la un simplu examen clinic, cum ar fi disfuncţiile cardio-vasculare, chiar şi disfuncţii neurologice, disfuncţii hepatice şi renale. Sunt, într-adevăr şi manifestări cutanate, manifestări dermatologice şi ceea ce am observat la pacienţii care au fost cu forme grave de maladie COVID-19 este această disfuncţie respiratorie care se întinde pe o perioadă lungă de timp şi poate chiar toată viaţa”, a afirmat  Gheorghiţă.

Acesta a mai precizat că are pacienţi care au acasă concentratoare de oxigen şi care au nevoie de suplimentarea oxigenului în unele momente de efort, fapt ce are un impact negativ asupra vieţii.

El a precizat că boala COVID-19 este atipică faţă de alte infecţii virale obişnuite.

„Evoluţia acestei boli este cu totul atipică şi puţine sunt bolile infecţioase care au această evoluţie de câteva zile cu o stare generală relativ bună şi din ziua şapte-zece, din momentul în care apare acea reacţie inflamatorie exagerată, starea pacientului se deteriorează şi ulterior rapid evoluează către extensia leziunilor pulmonare şi dependenţa de oxigen, necesar de oxigen din ce în ce mai mare. Boala aceasta este particulară şi parcă este altfel decât ştiam noi evoluţia unor infecţii virale”, a mai adăugat Gheorghiţă.

În ceea ce priveşte tratamentul prescris celor diagnosticaţi cu COVID-19 şi care au forme medii şi severe, medicul a explicat că se folosesc, în funcţie de stadiul bolii şi de starea pacientului, anticoagulante, corticoterapie, imunomodulatoare, terapii antivirale, inclusiv Remdesivir, şi oxigenoterapia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *