Justiția penalilor: Acuzat de un prejudiciu uriaș, Vanghelie e lăsat liber de judecători

Instanța a respins, vineri noaptea, 14 ianuarie, cererea DNA de arestare preventivă a fostului primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie, care este acuzat într-un dosar de corupţie cu prejudiciu de peste 256 milioane lei, legat de achiziţii de produse la preţuri supraevaluate.

În schimb, judecătorii au dispus ca fostul edil să fie plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestaţie.

Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, și-a petrecut noaptea după gratii. El a fost reținut de procurorii DNA pentru noi fapte de corupție în afacerea Economatului din Sectorul 5, în care prejudiciul ajunge la 51 de milioane de euro.

Anchetatorii au cerut Tribunalului București arestarea lui. Vanghelie este deja condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare într-un alt caz de corupție, însă sentința nu este definitivă și a fost atacată, cu apel.

DNA a reținut joi seară 13 persoane, printre care și fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, dar și fratele său. Asta, după mai multe percheziții și punerea sub urmărire penală a 22 de oameni.

Procurorii vorbesc de fraudarea unei sume uriașe, 51 de milioane de euro, printr-un mecanism care ar fi fost pus la punct de Marian Vanghelie, de data aceasta nu în calitate de primar, ci de consilier la Sectorul 5.

Metoda folosită: achiziția la prețuri uriașe a unor bunuri, care de fapt costau foarte puțin.

Anchetatorii spun că au existat creșteri de prețuri chiar și de 31 de ori mai mari față de prețul practicat de furnizorul inițial. De exemplu, un capsator care costa 2,59 de lei a fost cumpărat cu 81,6 lei.

”Au existat creșteri de prețuri chiar și de 31 de ori mai mari față de prețul practicat de furnizorul inițial (capsator plastic mediu – S.C. Economat sector 5 S.R.L. a achiziționat produsul respectiv cu prețul de 81,6 lei în condițiile în care prețul inițial a fost de 2,59 lei)”, se precizează în comunicatul DNA.

Procurorii îl acuză pe Vanghelie ca se folosea de funcția de consilier la Sectorul 5 și de relațiile sale pentru a face trafic de influență și ar fi organizat chiar un grup infracțional organizat în perioada 2018 – 2020.

Vanghelie mai are o condamnare de 11 ani și 8 luni de închisoare, tot pentru corupție.

Firmele controlate de Vanghelie, spun anchetatorii, ar fi vândut cu sume exagerat de mari diverse produse companiei Economat, deținută de Sectorul 5.

După această umflare articială a prețului, Economatul revindea produsele către Primăria Sectorului 5 și către Consiliul Local al Sectorului 5. Dar, numai după ce și această societate mărea prețurile artificial, pentru a doua oară.

Prin avocatul său, Vanghelie a respins acuzațiile.

”Sunt acuzații economice și nu aveau de ce să-l rețină și să ceară și arestarea preventivă” spune Veronel Rădulescu, avocatul lui Marian Vanghelie

Noul dosar de corupție instrumentat de DNA vine la doar trei zile distanță de când Curtea de Apel a început să judece contestația lui Marian Vanghelie la sentința dată de Tribunalul București în alt dosar.

După șase ani de proces, în luna mai a anului trecut, prima instanță l-a condamnat pe Marian Vanghelie la 11 ani și 8 luni de pușcarie, tot pentru corupție și pentru că ar fi luat 30 de milioane de euro din bani publici.

Acum, după 8 luni în care nu s-a mai intâmplat nimic, se judecă apelul. Iar judecatorii pot chiar să mărească această pedeapsă exemplară.

În cea mai recentă declarație de avere, fostul primar Marian Vanghelie a trecut că are pe numele sau două apartamente, o limuzină și ceasuri și tablouri de 155.000 de euro.

DNA a anunţat, vineri, reţinerea a 13 persoane în dosarul achiziţiilor supraevaluate de la Economat Sector 5, între care fostul primar Marian Vanghelie, fratele său şi mai mulţi directori ai societăţii.

Vanghelie este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat şi instigare la abuz în serviciu.

DNA anunţă oficial, vineri, că procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a 13 inculpaţi.

La data comiterii faptelor toţi aveau funcţii.

Au fost reţinuţi:

-VANGHELIE MARIAN-DANIEL, consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 Bucureşti,

-MARIAN-LEONARD, director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L,

-persoană fizică, rudă a primului menţionat, administrator de societate comercială, fiind vorba despre fratele lui Marian Vanghelie

-RĂMULESCU FLORICICA-CARMEN, director Achiziţii în cadrul S.C. Economat Sector 5 S.R.L,

-LUPAŞCU MARIAN, director general la S.C. Amenajare Edilitară şi Salubrizare S.A,

-ZIDĂRESCU LOREDANA IONELA, şefă Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice la societatea anterior menţionată şi şapte persoane fizice, administratori de societăţi comerciale implicate in lanţul de fraudare a banilor publici.

Faţă de alte persoane se fac în continuare acte de urmărire penală.

DNA a anunţat, joi, că Marian Vanghelie este acuzat de:

– trafic de influenţă în formă continuată (2 acte materiale),
– constituire a unui grup infracţional organizat,
– instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

”La finele anului 2018, suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, suspectul Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. şi un om de afaceri, ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane (administratori ai unor societăţi comerciale), şi care ar fi avut ca scop obţinerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie Marian Daniel şi implicit de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului S.C. Economat Sector 5 S.R.L (unde acţionar majoritar este Consiliul Local sector 5)”, a transmis DNA.

Obţinerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziţii de bunuri nelegale şi la preturi supraevaluate (produse alimentare şi nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri, cântare comerciale, măşti FFP2 şi geluri dezinfectante, etc), de la societăţile controlate de aceştia.

Procurorii au mai precizat că grupul a acţionat în perioada 2018 – 2020 şi ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale.

”La vârful ierarhiei, s-ar fi aflat suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, urmat de Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. şi un om de afaceri, suspect în prezenta cauză”, a mai transmis DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *