Varianta Omicron se răspândeşte în Europa. Două cazuri au fost depistate în Regatul Unit, unul în Germania

Două persoane s-au contaminat cu varianta SARS-CoV-2 omicron în Regatul Unit, anunţă sâmbătă ministrul britanic al Sănătăţii Sajid Javid, relatează BBC News.

Cele două cazuri au fost depistate de către Agenţia britanică de securitate sanitară (HSA) la Chelmsford, în Essex, şi la Nottingham, precizează el.Cele două cazuri au legătură, iar cele două persoane s-au plasat în izolare împreună cu membrii gospodăriilor, iar testări suplimentare şi depistări urmează să aibă loc, a anunţat ministrul..

Un prim caz suspect de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă recent din Africa de Sud, au anunţat sâmbătă autorităţile regionale din landul Hessa, în centrul ţării, transmite AFP
„Varianta Omicron, după toate probabilităţile, este deja prezentă în Germania”, a anunţat pe Twitter ministrul regional al afacerilor sociale, Kai Klose.

Teste realizate vineri asupra unui pasager care a aterizat pe Aeroportul din Frankfurt, venind din Africa de Sud, au arătat „mai multe mutaţii specifice (variantei) Omicron”, a adăugat el, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Din cauza acestei suspiciuni puternice, persoana respectivă este în izolare la domiciliu. Analiza completă a rezultatelor este încă în derulare”, a subliniat ministrul.

Este al doilea caz al infectării cu noua variantă, clasificată drept „îngrijorătoare” de OMS, descoperit în Europa după cel din Belgia, vineri, la o persoană nevaccinată întoarsă din Egipt.

După primele secvenţieri din probe ale trei pacienţi din Botswana, au fost descoperite focare în Africa de Sud, unde sunt cele mai multe cazuri în prezent. Alte persoane depistate pozitiv la noua tulpină care cumulează cele mai multe mutaţii până acum, inclusiv unele prezente în alte variante de virus, s-au descoperit în Malawi, Israel şi Hong Kong.

De asemenea, 61 din cei aproape 600 de pasageri sosiţi vineri cu două zboruri din Africa de Sud pe aeroportul din Amsterdam au fost depistaţi cu COVID-19, iar autorităţile olandeze au anunţat că verifică prezenţa noii variante Omicron.

Autorităţile sanitare cehe au declarat că examinează un caz suspect al variantei la o persoană care călătorit în Namibia, relatează Reuters.

Germania este afectată puternic de al patrulea val epidemic provocat de tulpina Delta, înregistrând sâmbătă 67.125 de noi infecţii.

Germania a impus o perioadă de carantină de 14 zile cetăţeniilor săi,vaccinaţi sau nu, care revin din Africa de Sud, permiţând intrarea în ţară doar a germanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *