Veneţia va putea fi în sfârşit protejată de inundaţii cu ajutorul proiectului MOSE

A Carabinieri police officer (R) stands in the flooded St. Mark's Square on November 15, 2019 in Venice, two days after the city suffered its highest tide in 50 years. - Flood-hit Venice was bracing for another exceptional high tide on November 15, as Italy declared a state of emergency for the UNESCO city where perilous deluges have caused millions of euros worth of damage. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP) (Photo by FILIPPO MONTEFORTE/AFP via Getty Images)

MOSE, un sistem de diguri mobile create pentru a proteja oraşul Veneţia de inundaţii, a trecut vineri cu succes, pentru prima dată, printr-o procedură de testare a celor 78 de elemente care îl compun, informează AFP.

Proiectul MOSE (acronim pentru Modulo Sperimentale Elettromeccanico / Modul Experimental Electromecanic) este un sistem de inginerie complex, ce ar trebui să asigure „impermeabilizarea” oraşului italian graţie celor 78 de diguri ale sale, plasate în punctele de intrare a apei în lagună.

MOSE constă dintr-o reţea de cutii umplute cu apă, concepute pentru a putea fi ridicate în 30 de minute, creând astfel o barieră capabilă să reziste în faţa unei creşteri a nivelului apei cu trei metri peste valorile obişnuite.

Veneţia se confruntă cu regularitate cu fenomenul „acqua alta”, o mare anormal de înaltă, care inundă zecile de magazine şi de hoteluri locale, inclusiv celebra piaţă San Marco.

„Sper că va funcţiona”, a declarat înaintea acestui test Luca Zaia, preşedintele regiunii Veneto, referindu-se la acest proiect realizat cu un buget de aproximativ 7 miliarde de euro, deşi ar fi trebuit să coste doar 2 miliarde de euro atunci când proiectul a fost demarat, în 2003.

Potrivit unor declaraţii făcute de Elisabetta Spitz, o coordonatoare a proiectului MOSE, sistemul va deveni operaţional începând din toamnă, deşi numeroase lucrări şi teste rămân de efectuat.

„Trebuie să facem în aşa fel încât să existe acest instrument de securitate în următorul sezon de toamnă-iarnă”, a declarat şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, venit la Veneţia cu această ocazie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *