Venezuela, în beznă de peste 20 de ore. Scene haotice în spitale și alte instituții, oamenii au ieșit în stradă la proteste

Capitala venezueleană Caracas şi alte 21 de state, dintre cele 23 existente, au rămas fără curent electric timp de aproape 20 de ore, începând de joi seara, Nicolas Maduro învinuind Statele Unite pentru această situaţie, susţinând că „războiul energetic declarat de imperialiştii americani“ împotriva ţării sale nu va reuşi.
Maduro a menţionat, joi, pe Twitter: “Războiul energetic declarat şi direcţionat de imperialiştii americani împotriva poporului nostru va fi distrus. Nimic şi nimeni nu va învinge poporul lui Chavez”, referindu-se la fostul lider venezuelean Hugo Chavez.
Cea mai gravă pană de curent, care a început de joi, a afectat 21 dintre cele 23 de state ale Venezuelei, inclusiv capitala Caracas, şi a fost cauzată de problemele la o centrală hidroelectrică. Venezuela depinde, mai degrabă, de vasta sa infrastructură hidroelectrică, decât de rezervele sale de petrol, pentru alimentarea cu energie electrică. Însă investiţiile insuficiente de-a lungul deceniilor au afectat principalele baraje, penele de curent devenind obişnuite.
Vineri, clădirile de birouri şi şcolile au fost închise, pentru a ajuta la eforturile de remediere a problemelor.
În mai multe spitale au avut loc scene haotice, rudele încercând să transfere pacienţii la alte unităţi medicale cu generatoare de energie. La Spitalul Universitar din Caracas, un pacient în vârstă de 25 de ani a murit după ce aparatul de ventilaţie asistată s-a oprit. La un spital de copii, generatoarele au cedat, cadrele medicale fiind nevoite să lucreze la lumina telefoanelor mobile, potrivit BBC.
ntre timp, mii de oameni au anunţat că vor ieşi sâmbătă în stradă în semn de protest faţă de „regimul uzurpător, corupt şi incompetent care a cufundat ţara în beznă.
Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat, vineri, că pana de curent din Venezuela este “rezultatul incompetenţei regimului lui Maduro”.
“Pana de curent nu a fost cauzată de SUA. Nu a fost cauzată de Columbia, Ecuador sau Brazilia, Europa sau o altă ţară”, a afirmat Pompeo, adăugând într-o postare pe Twitter că “politicile lui Maduro nu aduc decât întuneric”. De asemenea, într-un mesaj separat postat pe Twitter, Pompeo a făcut o referire la înlăturarea lui Maduro, în special pentru că “nu există energie electrică şi medicamente” în Venezuela.
Pompeo a făcut aceste declaraţii după ce ministrul pentru Energie Electrică din Venezuela, Luis Motta Dominguez, a declarat că autorităţile lucrează pentru a soluţiona problema.
National Electric Power Corporation, compania naţională care administrează energia electrică, a declarat că centrala hidroelectrică majoră Guri “a fost ţinta unui sabotaj, ca parte a unui război electric împotriva ţării”.
Centrala hidroelectrică Guri are o capacitate instalată de 10.200 MW şi este cea de-a treia centrală electrică din lume ca mărime, potrivit website-ului Power Technology. Centrala acoperă aproximativ 70% din nevoile electrice ale ţării, însă uneori este afectată de secete.