Venezuela: Maduro închide complet frontierele, invocând ameninţări la adresa suveranităţii ţării

Guvernul venezuelean a declarat vineri că a închis complet punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Columbia, invocând presupuse „ameninţări la adresa suveranităţii ţării din partea statului vecin, de unde opoziţia regimului de la Caracas aşteaptă intrarea, în cursul zilei de sâmbătă, a ajutoarelor umanitare donate de mai multe ţări şi depozitate în oraşul de frontieră columbian Cucuta, transmite EFE, preluata de agerpres.ro.

Această măsură a fost impusă la numai câteva ore după ce preşedintele Nicolas Maduro a ordonat închiderea comunicaţiilor cu insulele Aruba, Bonaire şi Curaçao – toate teritorii olandeze – precum şi închiderea graniţei cu Brazilia, unde sunt depozitate, de asemenea, ajutoare destinate populaţiei din Venezuela.

„Guvernul bolivarian informează publicul că din cauza seriei de ameninţări grave şi ilegale din partea guvernului columbian la adresa păcii şi suveranităţii Venezuelei, a luat decizia de a închide complet, temporar, podurile Simon Bolivar, Santander şi Union”, conform anunţului făcut pe Twitter de vicepreşedinta Delcy Rodriguez.

Oficialul a declarat, într-un alt mesaj postat pe Twitter, că guvernul preşedintelui columbian Ivan Duque pune la dispoziţie teritoriul propriei ţări, la ordinele preşedintelui american Donald Trump, pentru a ataca „dreptul venezuelenilor de a trăi în pace şi suveranitate”. Rodriguez a adăugat că guvernul venezuelean a dat garanţii depline popoarelor venezuelan şi columbian în privinţa asigurării unor puncte de trecere a frontierei sigure şi a precizat că „normalitatea la frontieră” va fi restabilită atunci când autorităţile vor „controla actele grosolane de violenţă” despre care Caracas susţine că sunt orchestrate de Bogota.

Aceste măsuri erau de aşteptat după declaraţia de joi a preşedintelui Maduro, în care afirma că ia în considerare închiderea frontierei cu Columbia, unde vineri avut loc un concert de gală, organizat de miliardarul Richard Branson şi destinat strângerii de fonduri pentru Venezuela. În plus, Maduro îşi acuză frecvent vecinul că ţese ‘planuri de război’ împreună cu SUA pentru înlăturarea de la putere a guvernului chavist, motiv pentru care a ordonat în urmă cu câteva zile o desfăşurare specială a forţelor militare pentru a apăra teritoriul ţării.

Forţele de opoziţie au anunţat că în această sâmbătă vor pătrunde pe teritoriului Venezuelei ajutoare umanitare acordate de mai multe state, prin mai multe puncte de trecere a frontierei cu Columbia şi Brazilia, împotriva voinţei guvernului de la Caracas.

Oraşul columbian Cucuta, statul brazilian Roraima, învecinate cu Venezuela, precum şi Curaçao, teritoriu autonom al Olandei din Marea Caraibelor, sunt cele trei puncte de primire şi depozitare a produselor alimentare şi a medicamentelor destinate populaţiei din Venezuela, care suferă de pe urma gravei crize economice pe care o traversează ţara.

Casa Albă a condamnat vineri utilizarea forţei împotriva civililor de către armata venezueleană, după ce două persoane care încercau să împiedice blocarea de către armată a pătrunderii ajutoarelor umanitare la graniţa cu Brazilia şi-au pierdut viaţa, potrivit unui comunicat de presă, citat sâmbătă de AFP şi EFE.

„SUA condamnă în mod hotărât utilizarea forţei împotriva civililor neînarmaţi şi a voluntarilor nevinovaţi la frontiera Venezuelei cu Brazilia”, se arată în comunicatul Casei Albe.

„SUA cer armatei venezuelene să respecte prevederile constituţionale, conform cărora sarcina sa este aceea de a proteja cetăţenii Venezuelei. Armata venezueleană trebuie să permită ajutorului umanitar să intre în mod paşnic în ţară”, se arată în continuare.

O femeie indigenă şi soţul acesteia au fost ucise şi alte 15 persoane au fost rănite vineri, în localitatea Gran Sabana din sud-estul Venezuelei, la graniţa cu Brazilia, după ce soldaţii care blocau o şosea în scopul de a împiedica pătrunderea ajutorului umanitar au deschis focul, potrivit informaţiilor furnizate de deputaţi ai opoziţiei.

Armata, care şi-a reafirmat loialitatea absolută faţă de regimul preşedintelui Nicolas Maduro, a anunţat marţi că „este în alertă” în faţa oricărei încercări de încălcare a teritoriului ţării. Opoziţia condusă de preşedintele Parlamentului, Juan Guaido, autoproclamat preşedinte al ţării, a anunţat la începutul acestei săptămâni intenţia de a introduce în Venezuela ajutoarele umanitare acordate de SUA, prin mai multe puncte de trecere a frontierei cu Columbia şi Brazilia, împotriva voinţei guvernului de la Caracas.

Ministrul de externe al Venezuelei, Jorge Arreaza, a negat că armata ar fi vinovată de aceste incidente, afirmând, potrivit EFE, că „ce s-a întâmplat în această dimineaţă nu are nimic de-a face cu versiunile care au circulat. De fapt, unii dintre răniţi sunt răniţi cu arme albe, macete sau chiar săgeţi”.

În comunicatul Casei Albe se mai afirmă că Maduro „a dat ordine de (…) reprimare a celor care încearcă să aducă ajutor ţării”. „Încălcarea atroce a drepturilor omului din partea lui Maduro şi a celor care îi urmează ordinele nu va rămâne nepedepsită”, avertizează SUA.

Potrivit unui înalt oficial al administraţiei americane, citat de Reuters sub condiţia anonimatului, executivul american ar putea anunţa noi sancţiuni pentru a creşte presiunile asupra preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, posibil chiar la începutul săptămânii viitoare, dacă armata nu sfidează ordinele oficiale de a bloca convoaiele de ajutor umanitar planificate să pătrundă pe teritoriul Venezuelei în acest sfârşit de săptămână.

Vicepreşedintele american Mike Pence şi alţi lideri din emisfera vestică urmează să se întâlnească luni la Bogota. În funcţie de ce se va întâmplă la graniţele Venezuelei în timpul weekend-ului, ei ar putea transmite un impuls puternic solicitând noi angajamente de a acorda ajutor Venezuelei sau ar putea conveni noi măsuri de represiune, conform sursei citate de Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *