Venezuela: Președintele interimar Juan Guaido, anchetat pentru ”înaltă trădare”

Juan Guaido, lawmaker of the Venezuelan opposition party Popular Will (Partido Voluntad Popular) and the new President of the National Constituent Assembly, addresses the audience at congress in Caracas, Venezuela January 5, 2019. REUTERS/Manaure Quintero

Procurorul general din Venezuela, un apropiat al puterii, a anunţat vineri deschiderea unei anchete împotriva opozantului Juan Guaido pentru „înaltă trădare” pentru că a vrut „să livreze” multinaţionalelor Esequibo, un teritoriu bogat în resurse din Guyana revendicat de Caracas, relatează AFP.

„Deschidem o anchetă” împotriva lui Juan Guaido pentru fapte care constituie „o infracţiune, cea de înaltă trădare”, a declarat Tarek William Saab într-o alocuţiune televizată.

Au fost deja lansate mai multe anchete care îl vizează pe Juan Guaido. Justiţia, pe care opoziţia o acuză că nu răspunde decât în faţa preşedintelui Nicolas Maduro, îl suspectează de „finanţare ilicită”, de încălcare a interdicţiei de ieşire în Venezuela şi de „uzurpare a funcţiei prezidenţiale”.

Ultimul capăt de acuzare a declanşat o anchetă din 23 ianuarie, când Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei. El a fost recunoscut apoi ca atare de circa 50 de ţări.

Imunitatea parlamentară a lui Guaido, care prezidează Parlamentul, a fost deja ridicată, dar el nu a fost reţinut. Washingtonul a avertizat că arestarea lui ar fi „ultima greşeală” a lui Nicolas Maduro.

Preşedintele socialist a făcut presiuni joi seară pentru ca justiţia să-l judece pe Juan Guaido pentru „înaltă trădare”, acuzându-l că vrea „să livreze” Esequibo unor companii multinaţionale.

Aceste acuzaţii se bazează pe un mesaj vocal prezentat de guvernul chavist în care o persoană identificată ca fiind o responsabilă a administraţiei americane comunică cu un „consilier extern” al lui Guaido.

Persoana prezentată ca fiind o responsabilă americană face apel la acest „consilier” să „schimbe poziţia Venezuelei” şi „să livreze Esequibo” ExxonMobil şi altor multinaţionale, potrivit guvernului lui Nicolas Maduro.

Esequibo este un teritoriu bogat în minerale înconjurat de o zonă maritimă care conţine resurse petroliere. Suveranitatea asupra acestui teritoriu a fost revendicată de Venezuela de la statul vecin Guyana.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *