„Vestele Galbene” au incendiat staţii de taxare şi au provocat haos pe autostrăzile din Franţa

Membri ai mişcării „Vestele Galbene” au ocupat mai multe staţii de taxare, incendiind unele din acestea, şi au provocat haos pe autostrăzile din Franţa, informează agenţia de ştiri Reuters.

Potrivit Vinci Autoroutes, companie care administrează cele mai multe staţii de taxare rutieră din Franţa, manifestaţii s-au înregistrat la aproximativ 40 de staţii din reţeaua sa, iar unele intersecţii de autostrăzi au fost avariate, în mod notabil în oraşe precum Avignon, Orange, Perpignan şi Agde.

Protestatarii au incendiat, în noapte de luni spre marţi, o staţie de taxare din Bandol, în sudul Franţei. Şi o staţie de taxare din oraşul Manosque a fost incendiată. Marţi, în urma acestor incidente au fost reţinute aproximativ 20 persoane.

„Şoferii ar trebui să acorde mare grijă pe măsură ce se apropie de staţiile de taxare şi de rampele de acces spre autostrăzi datorită prezenţei a numeroşi pietoni”, se afirmă într-un comunicat al companiei Vinci.

Mai multe persoane au decedat în urma unor accidente rutiere produse pe autostrăzi ca urmare a blocajelor provocate de protestele mişcării „Vestele Galbene”.

Protestatarii, nemulţumiţi de creşterea preţurilor la carburanţi şi impunerea de noi limite de viteză, au blocat în ultima lună mai multe şosele şi autostrăzi din Franţa. Mai mult, aceştia au avariat ori chiar distrus sute de radare rutiere.

Potrivit autorităţilor franceze, în 2017, radarele rutiere au adus statului venituri de aproximativ 84 de milioane de euro pe lună.

Primă de 300 de euro pentru poliţiştii şi jandarmii mobilizaţi

Guvernul francez a propus acordarea unei prime excepţionale de 300 de euro pentru membrii forţelor de ordine mobilizaţi pentru a face faţă mişcării „vestelor galbene”, potrivit unui amendament depus marţi în cadrul examinării proiectului de lege privind finanţele pentru 2019, informează AFP.

Acest anunţ intervine în condiţiile în care Ministerul de Interne al Franţei se confruntă cu o frondă a sindicatelor din poliţie, care cer un „randament al investiţiilor” după mobilizarea lor şi au îndemnat, unele dintre ele, la o mişcare de protest marţi şi miercuri.

Preşedintele Franţei a promis alocarea unei prime în timpul unui dineu cu reprezentanţi ai Companiilor Republicane de Securitate (CRS), în 3 decembrie, la o zi după confruntările violente de la Paris, în timpul celei de-a treia săptămâni de mobilizare a „vestelor galbene”, însă el nu a precizat nivelul acesteia.

De această primă ar urma să beneficieze 111.000 de poliţişti şi jandarmi mobilizaţi în timpul celor şase săptămâni de criză. Costul total al măsurii este estimat la 33 de milioane de euro, potrivit amendamentului guvernului.

Modalităţile de atribuire a acestei prime şi principiul de atribuire au fost vehement criticate de sindicatele din poliţie.

De asemenea, guvernul francez propune într-un alt amendament alocarea unei „prime excepţionale” de 200 de euro pentru circa 5.000 de angajaţi ai prefecturii, pentru comportamentul şi sprijinul lor oferit în operaţiunile pentru menţinerea ordinii publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *