Vești bune pentru românii din străinătate. Iohannis convoacă sesiune extraordinară a Parlamentului pentru votul din Diasporă

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului să emită un proiect de lege în regim de urgență pentru a se asigura că cetățenii români își vor putea exercita neîngrădit dreptul la vot. Iohannis a spus că va convoca sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a trece acest proiect de lege în actuala sesiune parlamentară.

„Umilințele la care au fost supuși cetățenii români la scrutinul din 26 mai nu trebuie să se mai repede niciodată. Foarte mulți dintre aceștia nici măcar nu au mai apucat să voteze. A fost o situație întâlnită cu precădere în străinătate. Dreptul de vot este unul fundamental și a fost câștigat cu mari sacrificii de poporul român. Votul ține de esența mecanismului democratic și niciun cost nu ste prea mare pentru a

Indiferent de contextul politic toate instituțiile abilitate ale statului au obligația să ia toate măsurile pentru a identifica factorii care au condus la împiedicarea votului. Aceste măsuri trebuie să vizeze toate tipurile de alegeri și toate tipurile de referendum, cu posibilitatea ca în viitorul apropiat să se aprobe un Cod Electoral.

Imediat după 26 mai am anunțat constituirea unui grup de lucru la nivelul Administrației Prezidențiale. Țin să mulțumesc românilor care mi-au trimis propunerile lor pentru a îmbunătăți legislația.

Au fost identificate măsurile necesare care trebuie urgent adoptate:

– solicit Guvernului să elaboreze un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

– solicit partidelor să depună toate eforturile pentru ca acest proiect să îndeplinească toate exigențele electorale.

Dacă situația o va impune voi cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru ca proiectul de lege să fie adoptat înainte de sesiunea din toamnă a Parlamentului.”, a spus Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *