Veți trăi aici nu mai rău decât în Belarus”. Ce au povestit Dodon și Lukașenko despre porumb, dictatură și „propria cale” a moldovenilor

Președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko se află într-o vizită oficială în Moldova. Joi, 19 aprilie, împreună cu omologul său moldovean Igor Dodon, el va participa la o acțiune neobișnuită: doi președinți vor urca în tractoare și, simbolic, vor semăna porumb. În cadrul unei conferințe de presă organizată în ajun, cei doi lideri au vorbit despre ce pot oferi una alteia Moldova și Belarus și cine și de ce invidiază. NM propune vă cele mai importante și succinte idei din cuvântările lui Dodon și Lukașenko.

Viață

Igor Dodon: Majoritatea cetățenilor Moldovei îi invidiază cumva pe belaruși. Conform mai multor indicatori ai tuturor clasamentelor internaționale, inclusiv Doing Business, calitatea vieții în Belarus este mult mai bună decât în Moldova.

Aleksandr Lukașenko: Eu am venit în Moldova ca în republica mea natală. Este un loc binecuvântat din fosta URSS, dar chiar și unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru viața oamenilor. Și noi vedem că moldovenii și-au găsit o cale proprie. Trendul deja marchează un urcuș. Veți trăi aici nu mai rău decât în Belarus. Pentru aceasta, aveți de toate.

Foto: NewsMaker

Economie

Igor Dodon: Belarus este în primii zece parteneri comerciali ai Republicii Moldova, iar la capitolul importul vinurilor ocupă locul întâi. În anul 2017, cifra de avaceri a constituit $225 milioane, ceea ce înseamnă cu 10 la sută mai mult decât în anul 2016.

Aleksandr Lukașenko: În relațiile noastre totul va fi așa cum veți dori dvs., prietenii noștri în Moldova. Dvs. produceți ceea de ce noi avem nevoie, ceea ce nu se produce la noi, iar noi putem oferi ceea de ce aveți nevoie dvs..

Proiecte

Igor Dodon: Noi suntem interesați de participarea companiilor belaruse în licitațiile pentru reabilitarea drumurilor în Moldova. Drumurile belaruse sunt unele dintre cele mai bune în lume. De asemenea, noi suntem interesați de deschiderea pe teritoriul nostru a secțiilor de asamblare pentru producerea autobuzelor și troleibuzelor. În plus, în timpul apropiat, va fi lansată cursa directă Chișinău – Minsk.

Aleksandr Lukașenko: Când am început să producem troleibuze aici, am început cu asamblarea. Scuză-mă, Igor Nicolaevici, nu e pentru a aduce critici la adresa ta, atunci tu ai fost destul de tânăr… Noi am început într-un hambar. Îmi amintesc că Voronin m-a adus la o uzină distrusă și mi-a spus: „Aici vom produce troleibuze”. Eu i-am spus: „Cum să le producem?”. Iar astăzi, o jumătate din aceste troleibuze le produceți în Moldova. Noi suntem pregătiți să colaborăm în aceeași măsură în care și dvs. sunteți pregătiți. Haideți să nu pierdem timpul.

Politică

Igor Dodon: Ne impresionează politica Belarusului, care-și apără cu îndârjire interesele sale naționale. Și noi spunem că trebuie să prietenim cu toți și să luăm ce-i mai bun de peste tot. În luna mai, sper, Moldova va obține statut permanent de observator în Uniunea Economică Euroasiatică.

Aleksandr Lukașenko: Au fost multe discuții: iată, Moldova se orientează spre Uniunea Europeană – o jumătate de țară. Iată, Moldova se orientează spre Est – de asemenea, o jumătate de țară. 50 la 50. Ce să facem? Nimic! Trebuie să vedem Moldova așa cum este ea. Noi anume așa și acționăm. Haideți să încercăm să obținem beneficii din aceasta, pentru Moldova și Belarus. Nu e nevoie ca statelor mici să le fie impuse decizii: sau încolo, sau încoace. Dați-ne posibilitatea să alegem cu cine să fim și cum să acționăm. Noi trebuie să vedem ce-i bun și acolo, și dincolo. Eu voi spune chiar mai mult: să furăm, în folosul țării noastre. Să facem totul pentru poporul nostru.

Porumb și dictatură

Aleksandr Lukașenko: Porumbul este un conductor, un intermediar foarte bun dintre Belarus și Moldova. Putem ara câmpul, putem semăna porumbul – îl vom semăna. Mâine vom semăna noi doi. Nu știu, să invităm și presa ori nu. Să aleagă ea singură. Doar aici e stat democratic, nu dictatură, ca în Belarus.

Igor Dodon: Eu aș vrea ca și la noi să fie o asemenea dictatură ca la dvs. – în agricultură, în economie, în sfera socială. Și credeți-mă, majoritatea cetățenilor Moldovei își doresc aceasta.

Sursa: www.newsmaker.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.