Un procuror militar controversat, candidat la șefia DNA
Până acum, doi aspiranți sunt înscriși în cursa pentru șefia DNA: Paula Tănase, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, şi adjunctul secției militare din DNA, Nicolae Lupulescu.
Lupulescu nu se află la prima încercare de a candida pentru un post de conducere, el candidând și la șefia DIICOT, după ce Alina Bica a fost arestată, dar a fost respins.
Lupulescu are o istorie și în ceea ce privește sfidarea lui Kovesi când, după incendiul din Club Colectiv, aceasta a cerut cercetarea șefului ISU Bacău. Tot Lupulescu a fost cel care a clasat dosarul și tot el a mers în instanță și a pledat contra redeschiderii cerute de Kovesi.
Pe 11 decembrie 2015, Tribunalul Militar din Iași a judecat redeschiderea urmăririi penale în procesul prin care șeful ISU Bacău, colonelul Ioan Mihalache, fusese cercetat pentru sponsorizările pe care inspectorii de pompieri din subordinea sa le solicitaseră firmelor din Bacău. Inițial, DNA clasase de două ori acest caz. În februarie 2015, clasarea a fost dispusă de generalul-locotenent Ion Alexandru, șeful de atunci al Secției Militare de la DNA, între timp schimbat de Kovesi. În iulie 2015, dosarul a fost clasat prin generalul-maior Nicolae Lupulescu, potrivit stiripesurse.ro. Între cele două Ordonanțe care închideau cazul, Tribunalul Militar din Iași solicitase DNA să facă propriile cercetări, sesizînd că prima clasare se bazase exclusiv pe cercetările interne ale IGSU. Prin urmare, procurorul Lupulescu a audiat 90 de firme care i-au sponsorizat pe pompierii din Bacău, după care a clasat a doua oară dosarul.
După catastrofa de la Colectiv, potrivit sursei citate, Laura Codruța Kovesicontrazice procurorii militari din subordine și emite o Ordonanță în care cere redeschiderea dosarului sponsorizărilor. Tribunalul Militar din Iași a fixat un termen în camera preliminară pe 3 decembrie, dar atunci DNA nu s-a prezentat. Judecătorul a amînat.
La termenul din 11 decembrie, din partea DNA apare generalul Lupulescu, cel care, potrivit unei mărturii a Gazetei Sporturilor, prezintă Ordonanța în instanță, dar nu pledează pentru redeschiderea dosarului cu sponsorizări. El își apără fosta soluție, susține în fața judecătorului că „cele două clasări au fost legale” și încheie spunînd: „Las instanța să se pronunțe în privința redeschiderii”.
Generalul-maior Nicolae Lupulescu activează în cadrul Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General din 14 martie 2016, când a fost detajat pentru o perioadă de trei ani, precizează stiripesurse.ro.
Potrivit calendarului anunțat de ministerul Justiției, lista candidaților care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul ministerului şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia pe 29 august 2018, urmând ca procurorii participanţi la selecţie să susţină, în perioada 03 – 05 septembrie 2018, un interviu cu Tudorel Toader, iar pe 6 septembrie să fie anunțate rezultatele selecției.
Este cea de-a doua campanie de selecție demarată de instituția condusă de Tudorel Toader pentru conducerea DNA, după ce ministrul Justiţiei a anunţat că niciunul dintre cei patru candidaţi înscrişi în prima rundă nu întruneşte condiţiile necesare.
Cei patru candidaţi înscrişi pentru postul de procuror-şef DNA şi care au fost respinşi de Tudorel Toader au fost Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr, procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu, procuror şef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.