Vezi  ce  spune Raed Arafat despre ideea  că  vaccinul anti-COVID ar putea  deveni  unul…anual

Secretarul de stat în cadrul MAI, și  șef  al  DSU, dr.Raed Arafat, a declarat, marți seara,  la  TVR 1,  că ideea unei doze anuale de vaccin împotriva COVID-19 ”nu e pusă pe masă” şi că ”nu e după cheful nostru, hai să mai facem o doză”. De asemenea, Arafat a mai precizat că fiecare persoană vaccinată cu prima doză are asigurat rapelul.

”Dacă nu vine o indicaţie medicală cum că ar fi necesar încă un rapel, nu mă vaccinez încă o dată. Asta se decide pe linie ştiinţifică, se decide şi de către fabricant şi de Agenţia Europeană a Medicamentului. Aici nu e după cheful nostru, hai să mai facem o doză. Nu se ştie, s-ar putea să fie mai mult (durata imunizării – n.r.). Ideea unei doze anuale încă nu e pusă pe masă. Cel puţin eu nu am citit astfel de studii. Dacă va apărea că încep să scadă anticorpii, nu mai reacţionează la stimuli sistemul imunitar, atunci oamenii de ştiinţă trebuie să spună ce e de făcut. La acest moment nu ştiu de astfel de discuţii”, a declarat Arafat.

El a mai  spus că, de regulă, rapelul se păstrează la congelator pentru fiecare persoană vaccinată cu prima doză şi a dat propriul exemplu, afirmând că la data de 1 februarie urmează să primească cea de-a doua doză de vaccin.

În plus, Raed Arafat a precizat că imunizarea este de 95 la sută după 7, respectiv după 14 zile:”Ca şi procent de asigurare a protecţiei, Pfizer are 95% şi Moderna are 94,1% protecţie, deşi diferenţa este nesimnificativă, iar ca durată de imunizare, nu ai cum să spui că acest vaccin asigură 3 ani, poţi spune că da, aşa ne aşteptăm. La Pfizer dupa 7 zile la Moderna la 14 zile, dacă cu greşesc, după rapel, sunt considerat că sunt imunizat şi că am protecţie 95%”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *