Vicepremierul Stănescu speră că noul Cod administrativ va intra în vigoare în octombrie

Noul Cod aministrativ prin care se introduc pensii speciale pentru primari, dar se și elimină răspunderea acestora pentru legalita actelor pe care le semnează, ar putea intra în vigoare în luna octombrie, a declarat, vineri, vicepremierul Paul Stănescu.

„Sigur luni va fi trecut şi prin Camera Deputaţilor, prin Senat a trecut, urmând ca să fie promulgat. (…) Am reuşit până la urmă să îl trecem prin Parlament, eu sunt convins 100% că luni va trece, urmând să meargă la promulgare. Sunt convins că va fi contestat de anumite formaţiuni politice. Speranţa mea e ca prin octombrie, poate sunt eu prea optimist, Codul administrativ să intre în vigoare, cod care reglementează poate nu în totalitate, dar cele mai multe lucruri, din ce înseamnă administraţia publică locală şi centrală”, a spus vicepremierul.

Vicepremierul a menţionat că primarii vor semna numai pentru oportunitate, iar pentru legalitate vor semna direcţii din subordine.

„La primar vorbim de oportunitate, de legalitate trebuie să semneze toţi ceilalţi care sunt în subordinea primarului, partea juridică – direcţia juridică ş.a.m.d.. Sunt oameni care semnează de legalitate, primarul semnează doar de oportunitate. Dacă primarul deleagă anumite atribuţii, va răspunde cel căruia i-a delegat atribuţiile respective, nu va răspunde tot primarul”, a mai explicat Stănescu.

Paul Stănescu a precizat prefecfecții  că aceştia vor fi asimilaţi cu secretarii de stat.

„Ne-am dat după deget ani de-a rândul că prefectul de fapt nu e politic, dar ştiţi, de fiecare dată când s-au schimbat guvernele, prefecţii s-au schimbat şi ei, pentru că prefectul este cel care face politica guvernului respectiv în teritoriu. Şi am decis ca prefectul să fie demnitar, împreună cu subprefectul, prefectul – secretar de stat, subprefectul să fie asimilat cu subsecretar de stat, mergând chiar până la deconcentrate, pentru că şi pe segmentele respective, cei de la deconcentrate, sigur, formula e mult mai complexă acolo, un fel de manager, ca să pună în aplicare pe segmentul respectiv politica guvernului care este în funcţie la acea dată”, a punctat Paul Stănescu.

 

Noul Cod administrativ susținut de PSD-ALDE elimină și pragul de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităților în administrația locală. Modificarea a fost solicitată de UDMR și acceptată de majoritatea PSD-ALDE, iar în urma acestei înțelegeri UDMR nu a votat moțiunea de cenzură împotriva GUvernului Dăncilă depusă de opoziție.

Sursa foto: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *