VIDEO Atac armat la două moschei din Noua Zeelandă: 49 de persoane au murit iar alte 20 au fost rănite. Patru persoane, reţinute

Peste 49 de oameni au fost ucişi în timpul unor incidente armate asupra a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch în timpul rugăciunii de vineri, a declarat poliţia. Cel puţin doi atacatori au deschis focul la două moschei separate, atac soldat cu cel puţin 49 de morţi și peste 20 de răniți.

La ora locală 13.40, bărbaţi înarmaţi au atacat două moschei în Christchurch, omorând zeci de oameni . Poliţiştii au blocat intrările şi ieşirile din oraş şi au închis şcolile şi clădirile guvernamentale. Patru suspecţi au fost reţinuţi: 3 bărbaţi şi o femeie. Înainte de atentat, unul dintre atacatori a postat pe reţelele sociale un manifest de 87 de pagini, antimigraţie şi antimusulmani. Premierul ţării a declarat că au fost găsite bombe ataşate de maşinile atacatorilor. Acestea au fost dezarmate. Unul dintre atacatori a transmit momentul atacului live pe Facebook.

Imaginile au fost şterse de reţeaua socială, iar poliţia face apel ca filmuleţul să nu fie distribuit
Despre identitatea atacatorilor se ştie doar că unul dintre ei era australian . Premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a declarat că ‘aceasta este una dintre cele mai întunecate zile ale Noii Zeelande. Martorii au descris că este mult sânge şi decese multiple şi împuşcăturile ar fi avut loc în şase locuri diferite.

În duba sa s-ar fi aflat arme, muniţie şi canistre cu benzină. El a luat arma şi a intrat în moschee, iar prima victimă fost împuşcată chiar la uşă, conform New Zealand Herald. Bărbatul avea asupra sa cel puţin o armă automată şi mi multe rezerve de munţie. Înaintea atacului, Tarrant postase online un documentul de 73 de pagini antimigraţie şi rasist, în care este acuzat “genocidul împotriva europenilor” reprezentat de migraţie.

Patru suspecţi, trei bărbaţi şi o femeie, au fost reţinuţi în urma atacurilor armate ce au vizat două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, soldate cu decesul sau rănirea mai multor persoane, a anunţat poliţia, informează cotidianul The Guardian.

Unul dintre atacatori s-a filmat în drum spre locul atacului

Unul dintre autorii atacului armat de la Christchurch, un australian în vârstă de 28 de ani, s-a filmat în timp ce se deplasa către moscheea Al Noor, din centrul oraşului, conform presei locale.
Atacatorul s-a identificat ca fiind „Brenton Tarrant” – un bărbat alb, de 28 de ani, de origine australiană, conform presei locale, iar Twitter a închis un cont de utilizator pe acest nume.

Comisarul de poliţiie Mike Bush s-a declarat îngrijorat că filmarea se regăseşte pe reţelele sociale şi a precizat că poliţia face demersuri pentru ca aceasta să fie ştearsă.

„Nu ar trebui să fie în spaţiul public”, a spus el. Presa australiană a anunţat că poliţia antiteroristă din New South Wales desfăşoară operaţiuni în zona Coffs Harbour. Nu se ştie dacă „Tarrant” era din Coffs Harbour, dar cu siguranţă era din New South Wales, conform presei australiene.

Se crede că bărbatul ar avea familie în Grafton, la nord-est de Coffs Harbour.

El a început să transmită live în timp ce mergea către moscheea Al Noor Mosque. În duba sa s-ar fi aflat arme, muniţie şi canistre cu benzină.

Imagini video transmise live de un atacator arată cum ajunge cu mașina la o moschee, intră și începe să tragă la întâmplare în cei adunați la rugăciunea de vineri, uneori trăgând de două ori în același om. Apoi se întoarce la mașină, trăgând în oamenii de pe trotuar, ia altă armă și continuă masacrul. Individul a postat pe net un manifest anti-imigranți de 74 de pagini în care explică cine este și de ce a pus la cale atacul. El spune că are 28 de ani, este alb, australian, și rasist.

Individul care și-a asumat răspunderea pentru atac a spus că a venit în Noua Zeelandă special ca să-l planifice și că a ales țara insulară de la antipozi ca să arate că nici cele mai îndepărtate colțuri ale planetei nu sunt libere de „imigrație în masă”.

Noua Zeelandă, cu cinci milioane de locuitori, este considerată o țară primitoare cu străinii care caută o viață mai bună. Anul trecut guvernul a anunțat că-și va mări cota de refugiați, de la 1000 la 1500, începând din 2020. Atacurile cu arme sunt foarte rare. Cel mai sângeros din istoria recentă s-a petrecut într-un orășel în 1990, când un bărbat a ucis 13 oameni după ce s-a certat cu un vecin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *