VIDEO Atena lovită de o furtună violentă
Coșmarul apre să nu se mai sfârșeacă pentru grecii ce locuisc în zona capitalei Atena . Joi, o furtună violentă a lovit, la prânz, Atena, transformând drumurile din suburbiile din nordul capitalei Greciei în râuri, relatează greece.greekreporter.com. Poliţia rutieră a închis drumurile principale din Kifisia şi Nea Erythrea ca urmare a faptului că torentele puneau în pericol participanţii la trafic.
Potrivit pompierilor, au fost primite 140 de apeluri de la persoane ale căror case fuseseră inundate. În Marousi, zeci de maşini aflate într-o parcare au fost pur şi simplu acoperite de apă.
Serviciul de Meteorologie grec a anunţat o înrăutăţire a vremii pentru perioada 24-26 iulie 2018. Sunt prognozate ploi şi furtuni puternice la nivel local, însoţite de căderi de grindină, vânt puternic şi scăderea semnificativă a temperaturii, a informat zilele trecute Ministerul român al Afacerilor Externe, care a emis o atenţionare de călătorie pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă.
Potrivit sursei citate, vor fi afectate următoarele regiuni: Epirul, insulele din nordul Golfului Ionic, vestul Greciei continentale, Tessalia, insulele Sporade şi insulele din nordul şi estul Mării Egee, estul Macedoniei, Tracia, Evia, Macedonia Centrală (în principal Halkidiki).
Detalii suplimentare despre evoluţia vremii se pot obţine accesând portalul www.meteoalarm.eu.
În acest timp, în zonele mistuite de flăcări din apropierea Atenei, echipele de intervenţie continuă să caute supravieţuitori în cea de-a treia zi de la incendiul devastator ce a distrus localitatea Mati şi a lăsat în urmă cel puţin 85 de morţi.
Ministrul Apărării din Grecia, Panos Kammenos, a declarat că una dintre cauzele incendiilor violente este construirea ilegală a imobilelor, scrie BBC. El spune că oamenii au construit case în zonele împădurite, ceea ce este ilegal şi, drept urmare, căile de evacuare au fost blocate.
„Aceasta este o crimă a trecutului. Coasta Atenei, toate aceste proprietăţi, majoritatea nu au aprobare de construire şi au ocupat coasta”, a afirmat Kammenos.
Oficialul grec s-a confruntat cu localnicii nervoşi atunci când a vizitat zonele devastate de incendii. El a fost înconjurat de oameni, care l-au acuzat că i-a abandonat. „Ne-aţi lăsat singuri”, i-a transmis una dintre persoane. Un alt bărbat a declarat pentru BBC că a ajuns la sediul pompierilor pentru a cere ajutor şi a descoperit că ei nu ştiau de incendiu.
Mulţi supravieţuitori s-au salvat ajungând în mare, dar un număr mare de victime au rămas blocate pe o stâncă şi nu au putut ajunge la apă.
Cel puţin 83 de persoane au murit în incendiile de vegetaţie din regiunea Attica, situată în jurul capitalei Greciei, Atena, Incendiile au distrus stațiunea Mati, situată la 30 de kilometri distanţă de Atena, o zonă populară pentru turiştii greci.