VIDEO Avertisment MAE: Fenomene meteo neobișnuite în Grecia, în așteptarea ciclonului mediteranean Medicane

Ambarcaţiunile din principalele porturi ale Greciei au rămas ancorate joi, pentru a doua zi consecutiv, din cauza unor rafale de vânt şi a unui front atmosferic rece şi de joasă presiune, „fenomene neobişnuite pentru acest sezon”, au anunţat Poliţia portuară şi Serviciul de meteorologie, citate de AFP.

Majoritatea legăturilor dintre continent şi insulele din Marea Egee nu vor fi efectuate din cauza vânturilor care bat cu viteze de până la 85 de kilometri pe oră, provocate de frontul rece Xenophon, a precizat Serviciul de meteorologie grec.

Departamentele Atena, insulele din Marea Egee, centrul şi estul provinciei Peloponez se află sub cod portocaliu de alertă şi unele dintre şcolile elene au rămas închise, ca măsură de precauţie.

Pompierii au primit miercuri „peste 400 de apeluri în Attiki, departament din zona Atenei, pentru a tăia copaci şi a îndepărta orice obiect susceptibil să provoace pagube”, a precizat pentru AFP un reprezentant al Brigăzii Pompierilor.

„Fenomenele se vor agrava vineri şi se vor propaga în toată ţara, în special în nord”, unde temperatura va scădea până la 10 grade Celsius, mult sub media anuală a acestui anotimp”, au prevenit meteorologii eleni.

Mai multe companii mass-media, citând Observatorul din Atena, au anunţat că vineri „va exista o mică posibilitate de producere a unui eveniment rar în Grecia, ciclonul mediteranean Medicane (termen obţinut prin juxtapunerea cuvintelor „Mediteranean” şi „Hurricane” – „Uragan”, în limba engleză – n.r.).

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Grecia că, în conformitate cu datele puse la dispoziţie de Serviciul de Meteorologie din această ţară, este în plină desfăşurare fenomenul de vreme nefavorabilă numit „Xenofon” şi uraganul „Medican”.

Sunt prognozate rafale de vânt foarte puternice, care vor ajunge până la 9-10 Beaufort (viteză de aproximativ 95 km/h cu valuri peste 10-12 m) şi care creează probleme în transportul maritim. Pentru joi, autorităţile portuare au interzis plecarea vapoarelor din porturile Pireu, Rafina şi Lavrio, a informat un comunicat al MAE.

De asemenea, nu se efectuează niciun transport maritim spre golful Argosaronic, iar liniile maritime Rio-Antirrio, Glyfa Fthiotida-Agiokampos, Ag. Marina – Nea Styra, Arkitsa – Edipsos, Kavala – Prinos, Alexandroupolis -Samothrace, Corfu – Lefkimmi sunt închise. Totodată, nu se efectuează nicio cursă maritimă pe ruta Zakynthos – Killini şi Kefalonia- Killini. Linia maritimă Keramoti – Limenas din Thassos este deschisă.

Potrivit sursei citate, în următoarele zile urmează să ajungă şi uraganul Medican, cu vânturi puternice până la 12 Beaufort (viteză de peste 118 km/h şi valuri de peste 16 m), care se aşteaptă să lovească coastele din sudul Mării Ionice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *