LIVE VIDEO Canditații pentru postul de procuror șef european, sub tirul întrebărilor eurodeputaților din comisa LIBE și CONT. Laura Codruța Kovesi, prestație profesionistă

Membrii comisiilor pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European au început, marţi după-amiază, la Bruxelles, audierea candidaţilor aflaţi pe lista scurtă pentru primul post de procuror-şef european pentru infracţiuni împotriva bugetului Uniunii Europene – Andres Ritter (Germania), Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Laura Codruţa Kovesi (România) .

Preşedintele LIBE, laburistul britanic Claude Moraes, a tras la sorţi ordinea în care sunt audiaţi candidaţii. Astfel, primul este audiat procurorul german Andres Ritter, după care s-a mers pe criteriul alfabetic, ceea ce înseamnă că Jean-Francois Bohnert va fi audiat al doilea, iar fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a fost audiată ultima. Audierea Laurei Codruța Kovesi a început în jurul orei 19.00, ora României.

Audierea fiecărui candidat a durat câte 75 de minute şi a început cu o scurtă prezentare din partea fiecărui candidat, după care a urmat o serie de 21 de întrebări (14 din partea membrilor LIBE şi şapte din partea membrilor CONT) şi răspunsurile celor audiaţi. Fiecare întrebare a durat un minut, iar pentru fiecare răspuns au fost alocate câte 2 minute.

Comisiile LIBE şi CONT din Parlamentul European vor vota asupra şefiei Parchetului European, pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, şi nu coordonatorii grupurilor politice. Comisia CONT va vota după audierea de marţi a candidaţilor, iar cea LIBE miercuri dimineaţă.

Decizia vine după ce Comisia LIBE a votat asupra contestaţiei formulate de coordonatorul grupului S&D care viza posibilitatea ca membrii forului legislativ să aibă drept de vot asupra candidatului pentru şefia Parchetului European şi nu coordonatorii grupurilor politice.

În urma votului majoritar din Comisia LIBE, forul european va avea o şedinţă miercuri dimineaţă, în jurul orei 12.00 ora României, pentru a acorda un vot în ordine descrescătoare asupra celor trei candidaţi.

Comisia CONT va vota la finalul audierilor de marţi a celor trei persoane înscrise în competiţia pentru funcţia de procuror-şef european.

După votul în Comisiile CONT şi LIBE diferă de cel al Consiliului UE, atunci vor fi negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE.

Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO) care se aşteaptă să fie operaţional până la sfârşitul anului 2020. Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

Andres Ritter:E o onoare să fiu pe listă cu Kovesi

Primul dintre cei trei candidaţi audiat, germanul Andres Ritter, a fost întrebat de mai mulţi dintre eurodeputaţi, printre care şi Monica Macovei, despre experienţa sa în cazurile de fraudă cu bani europeni, precum şi despre experienţa sa internaţională sau dacă s-a confruntat cu presiuni politice în timpul carierei sale. Ritter a răspuns că în ultimii 14 ani a avut funcţii de conducere în diverse Parchete, printre care cel din oraşul Rostock (unde a coordonat 127 de persoane), şi că în această calitate a învăţat cât de mult contează să preţuieşti munca oamenilor cu care lucrezi,

Andres Ritter, candidatul din Germania pentru postul de procuror şef european, a declarat în timpul audierilor din comisiile LIBE şi CONT ale PE, că ”este o onoare” să fie pe aceeaşi listă cu Laura Codruţa Kovesi, afirmând că are o toată admiraţia pentru ea, având în vedere curajul acesteia.

”Cu privire la presiunea politică, da, am avut ocazii în care au fost implicaţi aleşi politici, dar nu am suferit din cauza presiunii publice, nu ca în alte părţi. Cu privire la situaţia din alte state, e o situaţia care o afectează în special pe contracandidata mea. Este o onoare că aparţin acestui cerc de candidaţi şi că sunt pe aceeaşi listă cu dna Kovesi. Am toată admiraţia pentru curajul domniei sale, pentru implicarea ei şi cred că trebuie să spunem foarte clar acum, nmăcar în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi candidaţi, că mă simt de-a dreptul onorat să fiu alături de ei şi să-mi prezint asdtfel candidatura”, a declarat în timpul audierilor Andres Ritter.

El fusese întrebat de un eurodeputat dacă a instrumentat dosare ale politicienilor şi dacă au fost exercitate presiuni asupra lui, în condiţiile în care Laura Codruţa Kovesi ”este foarte atacată şi criticată de conducerea politică din România”.

Andres Ritter a mai spus că regulamentul de procedură al EPPO trebuie să fie ”clar şi permanent”.
„După părerea mea rolul procurorului european e de a gestiona bunele practici de lucru. Înfiinţarea EPPO reprezintă un semnificativ pas înainte. Dincolo de toate acestea EPPO nu este singurul instrument. Pentru a ne respecta promisiunea faţă de contribuabilii europeni sistemul trebuie să funcţioneze. Răspunderea EPPO faţă de această instituţie nu limitează independenţa ci reprezintă o garanţie a independenţei sale. Eu cred că întotdeauna procurorii trebuie să apere legea. Credibilitatea lor rezultă din respectarea statului de drept”, a mai spus Andres Ritter, în timp ce îşi susţinea candidatura la şefia Parchetului European.

Laura Codruta Kovesi: sunt obișnuită să lucrez în perioade de stres și presiune publică

“Am deţinut cele mai înalte poziţii in serviciul de procuratură al României. DNA este o structura cu competențe exclusive pentru fraude. Crearea unui parchet european este o oportunitate unică. Aş fi onorată să continui munca atâtor oameni, politicieni, funcționari publici. Acum avem nevoie de forturi pentru ca Parchetul European să fie eficient.

Am experiență în coordonarea echipelor, sunt obișnuită să lucrez în perioade de stres și presiune publică.În timpul madnatului meu DNA a pus sechestru pe bunuri de peste 2 miliarde de euro. Am dezvoltat și creat echipe de anchete comune și am reușit să colaborăm cu partenerii din peste 40 de țări”, a spus Laura Codruța Kovesi în intervenția în fața eurudeputaților din comisiile LIBE și CONT,

“În ce priveşte dosarul penal sunt nevinovată, vizează extrădarea unei persoane condamnate definitiv. În fiecare an DNA a trimis în judecată circa 1.000 de persoane, circa 900 fiind condamnate. Peste 60 erau înalţi oficiali, miniştri, deputaţi, senatori. Ca procuror şef DNA am spus că atunci când un politician mă va suna să intervină o să fac public acest lucru. Acest lucru nu s-a întâmplat. În ce priveşte fondurile europene, în fiecare an DNA a avut pe rol peste 2.000 de dosar. OLAF a deschis 200 de cazuri în fiecare an. Investigând atât de multe dosare, suntem familiarizaţi cu tipologiile de comitere a faptelor.“, a spus Kovesi, raspunzând la întrebarea eurodeputatei independente Monica Macovei privind exprienței candidatei pe cazuri de înaltă corupţie şi fraudă.

Aproape toate cazurile suscitau interes din perspectiva persoanelor investigate, competenţa DNA viza investigaţii pentru corupţie la nivel înalt. Au fost investigaţi primari, senatori, deputaţi, miniştri, foşti miniştri. Vă asigur că de fiecare dată comunicarea publică s-a făcut cu respectarea principiului de nevinovăţie. Datele au fost comunicate întotdeauna cu respectarea legii şi a regulilor CSM“
. a mai răspuns Kovesi.

Răspunzând unei eurodeputate socialiste dacă îndeplinește toate cerinţele pentru ocuparea funcţiei de procuror şef, Kovesi a răspuns:“în momentul depunerii candidaturii am verificat toate criteriile, le îndeplinesc pe toate Articolul 54 din legea 303/2004 are 4 condiţii: vechime de 15 ani, să nu fi colaborat cu serviciile de informaţii, să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii trei ani şi să fi avut calificativul FB la ultimele trei evaluări. Toate aceste condiţii le îndeplinesc“.

Jean-Francois Bohnert: Ministrul Justiției nu mai poate da instrucțiuni procurorului public

Jean-Francois Bohnert, candidatul francez, magistrat militar, specializat în dreptul comercial, spune că va lupta impotriva tuturor operaţiunilor criminale referitoare la interesele financiare ale Uniunii Europene. Susţine că speră că şi celelalte ţări, care nu participă la biroul Procurorului European, vor adera până la urmă. Procurorul francez le-a amintit eurodeputaţilor că vreme de 20 de ani a lucrat în cooperarea juridică internaţională şi că a participat la crearea Eurojust.

În ce privește independența, Bohnert a spus: uneori în Franța ni se spune că în trecut sistemul era unul foarte ierarhic, asta înseamnă că în trecut ministrul Justiției ar fi putut da indicații procurorului general, însă lucrurile s-au schimbat de șase ani și ministru nu mai poate da instrucțiuni procurorului publicâ.

https://www.facebook.com/EPIO.Romania/videos/395330054612837/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *