UPDATE VIDEO Sute de morți și de răniți în urma cutremurului puternic urmat de tsunami în insula indoneziană Sulawesi

Puternicul seism urmat de un tsunami care a afectat Insula Sulawesi în Indonezia s-a soldat cu aproape 400 de morţi potrivit unui nou bilanţ, iar spitalele locale nu făceau faţă acestei situaţii de urgenţă, relatează AFP.

”384 de persoane au murit”, potrivit datelor de la spitale, a anunţat sâmbătă Sutopo Purwo Nugroho, un purtător de cuvânt al agenţiei indoneziene de gestionare a catastrofelor.

Numărul răniţilor a crescut la 540, a adăugat oficialul, care a solicitat, într-o informare de presă, ”personal, voluntari şi utilaje speciale”.

Un bilanţ anterior indica, sâmbătă dimineaţă, 48 de morţi.

Cel puţin 400 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami cu valuri de până la doi metri, care a afectat vineri Insula Sulawesi din centrul Indoneziei, scrie Reuters. De asemenea, peste 500 de oameni au fost răniţi.

Există ”48 de morţi, 356 de răniţi” în Palu, oraş cu circa 350.000 de locuitori, lovit vineri de un val de 1,5 metri, a indicat Sutopo Purwo Nugroho, purtător de cuvânt al agenţiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dar acest bilanţ ar putea creşte rapid, a avertizat el. ”În Palu (…) există clădiri, case, care au fost distruse, (…) hoteluri şi spitale”.

”Credem că zeci sau sute (de victime) nu au fost încă scoase de sub dărâmături. Principalul centru comercial din Palu (…) s-a prăbuşit. ”Hotelul Rua-Rua (…) s-a prăbuşit, el avea 80 de camere dintre care 76 erau ocupate”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Replici puternice ale seismului cu magnitudinea de 7,5 s-au produs sâmbătă dimineaţă în oraşul de coastă, după valuri de până la trei metri înălţime.

„Numeroase cadavre au fost găsite de-a lungul ţărmului din cauza tsunami-ului”, a declarat Sutopo Purwo Nugroho, purtătorul de cuvânt al Agenţiei indoneziene de gestionare a catastrofelor.

Potrivit acestuia, mii de case, spitale, mall-uri şi hoteluri s-au prăbuşit, iar un pod a fost spulberat. Au fost găsite victime prinse între ruinele clădirilor prăbuşite, iar peste 350 de persoane au fost rănite.

Zeci de persoane rănite au fost tratate în corturi improvizate amenajate în aer liber, potrivit unor imagini difuzate de televiziuni.

„Corpurile victimelor au fost găsite în mai multe locuri, pentru că au fost lovite de molozul clădirilor care se prăbuşeau sau au fost smulse de tsunami”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor.

Cutremurul şi tsunami-ul au cauzat întreruperea energiei, care a redus comunicaţiile în jurul oraşului Palu. Sâmbătă, autorităţile încă aveau dificultăţi în coordonarea eforturilor de salvare.

Seismul a afectat centrul Insulei Sulawwesi cu puţin înainte de ora locală 18.00 (13.00, ora României), la o adâncime mică, de zece kilometri, la câteva ore după un prim cutremur, mai slab în intensitate, care a ucis cel puţin o persoană în aceeaşi regiune. Epicentrul său s-a situat la 78 de kilometri nord de Palu, capitala provinciei din centrul Insulei Sulawesi, şi a fost resimţit până în sud, la Makassar, capitala insulei. Seismul a fost resimţit şi pe insula vecină, Kalimantan, la Samarinda, de cealaltă parte a Strâmtorii Makassar.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe care s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tehtonice – indi-pacifică, australiană şi eurasiatică – se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică.

Pe 16 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, între care unul cu magnitudinea de 9,1, pe Insula Sumatra. Acest cutremur a creat un vast tsunami, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, dintre care 168.000 în Indonezia.

În 2006, aproximativ 6.000 de persoane au fost ucise într-un violent cutremur, pe Insula Java. Seismul, de magnitudinea 6,3 potrivit USGS, a avut loc într-o zonă populată din sudul marelui oraş universitar Yogyakarta. Catastrofa s-a soldat cu aproximativ 38.000 de răniţi.

https://www.youtube.com/watch?v=XQ_78iYGNw4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *