VIDEO Celebra soprană Montserrat Caballé a murit la Barcelona

Cunoscuta soprană spaniolă de origine catalană Montserrat Caballé a murit sâmbătă la spitalul Sant Pau din Barcelona la vârsta de 85 de ani, potrivit unor surse spitaliceşti, citate de EFE şi AFP.

Îndrăgita soprană era internată de la mijlocul lunii septembrie pentru o afecţiune de care suferea de mai mult timp. Înmormântarea va avea loc luni, la Tanatorio de les Corts, iar priveghiul, duminică, începând cu orele după-amiezei, în acelaşi centru.

Montserrat Caballé s-a născut pe 12 aprilie 1933, în Barcelona, sub numele Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch.

A debutat în 1956, a susţinut peste 4.000 de recitaluri şi era una dintre ultimele mari dive ale operei. Fără îndoială, după cum ea însăşi explica într-un interviu acordat în 2014, Caballé respingea acest apelativ: „Nu mă consider o legendă a operei, nici ultima divă, aşa cum deseori scriu ziarele. Fiecare perioadă are divele ei, iar în cazul meu, singurul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi fac treaba bine, cât mai bine posibil, la nivelul cel mai înalt” Pe parcursul carierei sale, Caballé a împărţit scena cu mari artişti precum Luciano Pavarotti, Plácido Domingo şi José Carreras.

Caballé a colaborat şi cu Freddie Mercury pentru piesa „Barcelona”, iniţial lansată în 1987 şi folosită pentru Olimpiada din 1992.

În decembrie 2015, a acceptat o pedeapsă de 6 luni de închisoare pentru evaziune – fraudă de jumătate de milion de euro, însă, după un pact cu Procuratura, a plătit o amendă de 240.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *