VIDEO Ceremonie simbolică în vederea conectării rutiere şi feroviare a celor două Corei

Cele două Corei au organizat miercuri o ceremonie simbolică de inaugurare a unor lucrări de reconectare şi reparare a drumurilor şi căilor ferate în peninsula împărţită, Nordul cerând Sudului să-şi respecte promisiunile în proiectele comune, în pofida sancţiunilor impuse Phenianului, relatează AFP.

Conexiunea reţelelor feroviare şi rutiere coreene face parte din măsurile vizând o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale, hotărâte de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un în al treilea summit intercoreean, în septembrie, la Phenian.

Cele două Corei se află, teoretic, în continuare în război, după ce conflictul din 1950 s-a încheiat în 1953 cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

Seulul a avut grijă să sublinieze că această ceremonie nu marchează începutul lucrărilor proriu-zise.

Este vorba despre o ”mărturie” a ”angajametului” celor două ţări faţă de proiect, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării. Lucrările vor depinde de ”progrese ralizare în denuclearizarea Nordului şi de circumstanţe referitoare la sancţiuni”.

Însă Kim Yun Hyok, însărcinatul cu căile ferate nord-coreene, a repetat că este necesar ca Sudul să înceteze să mai urmeze linia americanilor, care refuză să ridice sancţiunile impuse Nordului atât timp cât nu a renunţat la arsenalul său nuclear.

”Dacă Sudul continuă să privească peste umăr ca să verifice toanele cuiva şi continuă să tergiverseze, reunificarea nu va avea loc niciodată”, a declarat el în cursul ceremoniei organizate în Gara Panmun, în oraşul de frontieră Kaesong, în Coreea de Nord.

Câteva momente mai târziu, aproximativ zece reprezentanţi ai fiecărei ţări au acţionat levierele pentru a reconecta în mod simbolic şinele.

Unii au apreciat că acest tren şi mărfurile pe care le-ar fi transportat nu constituie o încălcare a sancţiunilor impuse Nordului din cauza programelor sale nuclear şi balistic – interzise. Însă Consiliul de Securitate al ONU a acordat o scutire cu această ocazie, potrivit presei locale.

Cele două Corei au efectuat de la începutul lunii misiuni de inspecţie ale drumurilor şi căilor lor ferate.

Potrivit Seulului, reprezentanţi ai sectoarelor transportului rus, chinez, mongol şi mai mulţi ambasadori străini au asistat la ceremonie, în speranţa ca peninsula coreeană să fie legată într-o zi de Europa prin căi ferate transsiberiene, de China şi Mongolia.

Însă specialişti spun că infrastructurile transportului nord-coreean se află într-o stare atât de proastă încât sunt necesare miliarde de dolari şi decenii pentru a fi modernizate. Înainte să fie împărţită, în 1948, două linii feroviare străbăteau peninsula, pe coastele de vest şi de est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *