VIDEO Ciclon devastatator în Africa, soldat cu 138 de morţi. Un oraş a fost distrus în proporţie de 90 la sută

Al doilea oraş din Mozambic, Beira, dar şi zona din jurul localităţii au fost „devastate sau distruse în proporţie de 90% de ciclonul Idai“, a anunţat luni Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi Semilunei Roşii (FICR), iar bilanţul acestor intemperii a ajuns la 138 de morţi în Mozambic şi în Zimbabwe, relatează AFP. Idai a atins centrul Mozambicului joi seara, după care şi-a continuat drumul către Zimbabwe, o ţară vecină, devastând şcoli, drumuri, case şi un baraj.

Potrivit unui bilanţ compilat de AFP pe baza unor surse oficiale, 68 de persoane au fost ucise în Mozambic – 55 numai în oraşul portuar Beira – şi alte 70 în Zombabwe. Un bilanţ anterior anunţa 127 de morţi. „Amploarea pagubelor cauzate de ciclonul Idai, care a lovit oraşul mozambican Beira, este enormă şi terifiantă“, a apreciat FICR într-un comunicat, luni. „90% din Beira şi împrejurimile sale au fost avariate sau distruse“. „Situaţia este teribilă (…). Se pare că 90% din regiune este complet distrusă“, a avertizat Jamie LeSueur de la FICR, citat într-un comunicat.

„Mijloacele de comunicare au fost în întregime întrerupte, iar drumuri distruse. Comunităţi sunt inaccesibile“, a adăugat el, de la Beira, un oraş cu aproximativ 530.000 de locuitori. „Ni se spune că situaţia ar putea să fie şi mai gravă în afara oraşului. Ieri (duminică), un baraj mare a cedat şi a blocat ultimul drum care mai era accesibil către oraş“, a precizat el. Bilanţul ar putea să crească, după aflarea amplorii pagubelor, iar ploi puternice erau aşteptate în regiune, a avertizat FICR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.