VIDEO Europa cade pradă rasismului. Violențele alimentate de știri false

Confruntată cu un aflux de migranți în ultimii ani, Europa se confruntă acum cu o nouă amenințare : creșterea rasismului și a formațiunilor extremiste. Cele mai afectate state sunt cele care se află în prima linie a fluxului migrator, Germania și Italia, dar nici în Spania, Grecia sau Franța situația nu este prea liniștitoare.

Oraşul Chemnitz din landul Saxonia situat în estul Germaniei a fost luni seară scena unor noi violenţe produse în timpul unor demonstraţii declanşate de o crimă în care au fost implicaţi migranţi.

Elementul declanşator a avut loc în weekend, când un german în vârstă de 35 de ani a fost ucis cu lovituri de cuţit într-o încăierare, în marja unei sărbători locale, dintr-un motiv necunoscut încă. Poliţia a arestat doi suspecţi – un sirian şi un irakian, în vârstă de aproximativ 20 de ani, acuzaţi că au acţionat în urma unei ”altercaţii verbale”.

De atunci, facţiunile cele mai radicale din oraş şi din întregul land Saxonia mobilizează opinia publică împotriva migraţiei şi politicii Guvernului Merkel, căruia-i reproşează că a lăsat să intre în ţară peste un milion de solicitanţi de azil provenind din Siria Irak, în 2015 şi 2016. Ei au defilat strigând ”Afară cu străinii” sau ”Noi suntem poporul”.

Şeful Guvernului din Saxonia, Michael Kretschmer, a avertizat împotriva unor zvonuri false potrivit cărora bărbatul a fost ucis încercând să protejeze o femeie.

Extremişti de dreapta şi extremişti de stânga au ieşit pe străzile din Chemnitz, al treilea oraş ca mărime din Saxonia, izbucnind confruntări între părţi soldate cu cel puţin 20 de răniţi. Aproape 5.000 de simpatizanţi ai extremei-drepte au ieşit în stradă luni seară cerând ca străinii să plece din Germania.

În acelaşi timp, au ieşit în stradă în jur de 1.000 de contramanifestanţi cu vederi apropiate de extrema-stângă, relevă dpa, citată de AFP. Iar situaţia nu pare să se calmeze.

https://www.youtube.com/watch?v=8K3027urTxo

Violenţe alimentate de ştiri false

Violenţele de la Chemnitz au fost aspru condamnate de cancelarul federal german, Angela Merkel.

„Ceea ce am văzut nu-şi are locul într-un stat de drept“, a declarat şefa Executivului de la Berlin în timpul unei conferinţe de presă.
„Am văzut vânători (de vrăjitoare) colective, am văzut ura în stradă şi aceasta nu are nimic de-a face cu un stat de drept“, a afirmat ea.

La rândul său, premierul landului Saxonia, Michael Kretschmer, a afirmat că violenţele manifestanţilor de extremă-dreapta au fost alimentate de „ştirile false“.

„Trebuie să recunoaştem că mobilizarea pe internet a fost mai puternică decât în trecut“, a declarat el. „A avut loc pe baza unor comentarii xenofobe, informaţii false şi teorii ale conspiraţiei… acestea s-au bazat pe ştiri false“, a subliniat Michael Kretschmer.

”Am văzut vânători colective, am văzut ură în stradă, iar asta nu are nimic a face cu statul de drept”, a insistat ea, evocând imagini cu manifestanţi, la Chemnitz, în ultimele douăzile.

”Vânătorile” de străini organizate de simpatizanţi ai extremei drepte duminică, în stradă, la Chemnitz, în fosta RDG, iar apoi violenţe care au marcat luni seara o nouă adunare a aproximativ 6.000 de simpatizanţi – dintre care mai mulţi au defilat efectuând salutul hitlerist – constituie un şoc în ţară.

Vârfurile de lance ale acestei iniţiative sunt mişcarea antiislam Pegida, care s-a născut în această regiune, şi Alternativa pentru Germania (AfD), principalul partid dee opoziţie în Camera Deputaţilor, la Berlin. Dar nu doar ele.

”La Chemnitz s-a constituit o alianţă destul de incredibilă, care amestecă huligani, neonazişti, AfD şi activişti Pegida. Violenţele arată că se unesc mişcări care până la urmă provin toate de pe acelaşi calapod, totul într-o atmosferă extrem de xenofobă şi agresivă”, a apreciat directoarea Fundaţiei Amadeu Antonio contra rasismului la postul de televiziune n-tv.

Potrivit poliţiei, huligani şi extremişti s-au mobilizat pe reţele de socializare şi au venit inclusiv din alte regiuni, precum Brandenburg sau Bavaria.

Partidul Social-Democrat (SPD), care face parte din coaliţia guvernamentală a Angelei Merkel, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o înăsprire ideologică atât pe plan naţional, cât şi internaţional.

În opinia şefului diplomaţiei Heiko Maas, extremismul de dreapta reprezintă ”o ameninţare la adresa coeziunii societăţilor noastre. Trebuie să facem totul pentru a apăra (…) democraţia şi libertatea, nu doar la Chemnitz, ci în toată lumea”.

Josef Schuster, liderul Comitetului Central al Evreilor din Germania, şi-a exprimat de asemena îngrijorarea, apreciind că ”fiecare cetăăţean are dreptul de a se ridica împotriva mişcărilor de extremă dreapta”.

”Bineînţeles, istoria nu trece prin stomac, dar, atunci când mulţimi agitate de extremă dreapta creează agitaţie în centrul Germaniei iar statul de drept este depăşit de evenimente, asta ne aminteşte un pic situaţia Republicii de la Weimar”, a apreciat marţi revista Der Spiegel pe site.

Der Spiegel se referă la regimul politic democratic născut în Germania după Primul Război Mondial, care s-a confruntat treptat cu încercări de destabilizare în stradă şi care a sfârşit prin a dispărea după ce a preluat puterea Adolf Hitler, în 1933.

Agresiunile rasiste în creștere în Italia

Pe măsură ce Salvini închide porţile în faţa imigranţilor, agresiunile cu caracter rasist cresc în Italia. Este un climat „dăunător“ şi „foarte îngrijorător“, avertizează un paroh confruntat cu atacuri ale susţinătorilor extremei drepte. Buba Ceesay, un gambian de 24 de ani stabilit la Pistoia, un oraş de 90.000 de suflete din pitoreasca Toscană, a fost insultat şi atacat cu focuri de armă la începutul acestei luni în timp ce făcea jogging în apropiere de parohia Santa Maria Maggiore.

Imigrantul din Africa s-a ales doar cu o sperietură în urma acestei agresiuni comise de doi tineri italieni, dar părintele Massimo Biancalani nu răsuflă uşurat. Potrivit lui, climatul este „foarte îngrijorător“ în Italia de la preluarea guvernării de către Liga, un partid de extrema dreaptă, şi Mişcarea Cinci Stele (M5S), o formaţiune antisistem. Atacul asupra lui Buba face parte din cele 30 de cazuri de acte xenofobe înregistrate de la instalarea lui Matteo Salvini, liderul Ligii, în fruntea Ministerului de Interne, la 1 iunie. Două din cele 30 de cazuri s-au încheiat cu moartea persoanei agresate.

Dacă Salvini este convins, în pofida acestor date, că nu există nicio „alarmă de rasism“, Don Massimo are o părere total diferită. Situaţia este pe punctul de a fi scăpată de sub control, crede parohul din Pistoia. „Discursul cu privire la frica faţă de celălalt se impregnează în societate“, subliniază el pentru Liberation.

Don Massimo simte pe propria piele acest fenomen. Implicat încă din 2015 în sensibilizarea opiniei publice pe tema imigranţilor, a primit drept răspuns tot felul de jigniri. Chiar şi Matteo Salvini figurează printre calomniatorii săi, numindu-l de curând „anti-italian“. Insultele au fost însoţite de ameninţări concrete, manifestate prin întreruperea slujbei de duminică de către tineri autodeclaraţi neofascişti, scrie Liberation.

„Nici sub regimul lui Mussolini nu s-a întâmplat ca o forţă politică să intre într-o biserică pentru a intimida preotul“, semnalează parohul pentru cotidianul francez.

„Acum nu mai vorbim de o chestiune a unei minorităţi de activişti din Forza Nuova. Parcă au avut loc modificări în AND-urile unor persoane“, apreciază el.

Preoţii catolici din întreaga Italie denunţă un „limbaj care creşte furia socială“ şi fac apel la primirea străinilor, care, în opinia episcopului sicilian Antonio Stagliano, „au dreptul de a fi ascultaţi“. „Nu închideţi porturile când vine o navă plină cu năpăstuiţi“, îndeamnă preşedintele Conferinţei Episcopale Italiene, Gualtiero Bassetti. În prezent, Biserica Catolică pare singurul pol de opoziţie faţă de putere în problema imigranţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *