VIDEO Explozia blocului dintr-un oraș din Siberia ar avea legătură cu lichidarea unor teroriști. Bilanțul tragediei a ajuns la 21 de morți

Prăbușirea scării unui bloc cu 10 etaje din Magnitogorsk, Rusia, din ziua de 31 decembrie 2018 și incidentul cu automobilul „Gazel” care s-a produs în seara zilei de 1 ianuarie ar fi legate, a declarat o sursă a portalului Znak.com. Deși versiunea oficială a Kremlinului este că explozia a fost cauzată de scurgerea de gaze, sunt voci care afirmă că explozia este un act terorist.

Potrivit sursei, explozia a avut loc într-un apartament care a fost închiriat pe 30 decembrie de către un bărbat. Sursa afirmă că acolo au fost găsite urme de exploziv.

Totodată, în seara de 1 ianuarie, au fost uciși trei teroriști ce se aflau în automobilul „Gazel”. Aceștia au încercat să se opună și au tras înapoi. Un al patrulea terorist a scăpat cu viață și este căutat, a declarat sursa pentru Znak.com.

Potrivit acesteia, inițial, atacul terorist urma să fie organizat în unul dintre centrele comerciale din Magnitogorsk.

Această informație a rămas fără comentarii din partea direcției FSB din regiunea Celeabinsk. Respectiv, nu există o confirmare oficială a acestor informații.

În ziua de 31 decembrie 2018, la ora șase dimineața, s-a întâmplat o tragedie teribilă, a explodat o scară a unui bloc de locuit din orașul Magnitogorsk, de pe strada Karl Marx. Bilanțul celor decedați la ora actuală este de 21 de persoane.

Versiunea oficială a FSB este o explozie urmare a scurgerii de gaze.

Serviciile de intervenţie continuau miercuri să scotocească pe un frig glacial în ruinele unui imobil de locuinţe în oraşul Magnitogorsk din Uralul rusesc, care s-a prăbuşit parţial cu două zile mai devreme în urma unei explozii provocate de o scurgere de gaze, soldată cu cel puţin 21 de morţi, informează AFP.

Au fost descoperite corpurile neînsufleţite a 21 de persoane, între care doi copii, potrivit unui nou bilanţ al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă la ora locală 14:30 (11:30 GMT).

Şase persoane, între care doi copii, au putut fi salvate, dar în continuare nu se ştie nimic despre soarta altor 20 de locatari ai imobilului.

„Acţiunile la faţa locului continuă”, adaugă într-un comunicat ministerul, precizând că, în ultimele 24 de ore, au fost degajate dărâmăturile de pe 800 de metri pătraţi şi încărcate în 50 de camioane.

O întreagă scară a imobilului de nouă etaje s-a prăbuşit în explozia survenită luni dimineaţă la Magnitogorsk, un oraş industrial în regiunea Celiabinsk, situat la 1.700 km est de Moscova, în Munţii Ural.

În total, au fost distruse 48 de apartamente în care locuiau circa 100 de persoane în acest imobil din beton, construit în 1973, în epoca sovietică, conform agenţiei de presă RIA Novosti.

Echipele de intervenţie, care lucrează pe un frig glacial de minus 27 de grade Celsius, au degajat marţi dintre ruine un bebeluş de 11 luni în viaţă. Imagini televizate l-au arătat pe un pat de spital, supravegheat de mama sa înlăcrimată.

Responsabili ai Sănătăţii din Moscova au indicat miercuri că el este într-o stare gravă, dar stabilă, suferind de degerături, precum şi de un traumatism cranian şi de mai multe fracturi.

Flori şi lumânări au fost depuse în apropierea de locul tragediei, ca omagiu adus victimelor, în timp ce guvernatorul regiunii a decretat o zi de doliu miercuri.

Comitetul de anchetă rus, organism însărcinat cu principalele investigaţii în ţară, a anunţat marţi seara că nicio urmă de explozibili sau de componente ale acestora nu au fost descoperite printre dărâmăturile deja degajate pe fondul zvonurilor avansate de unele mass-media locale, potrivit cărora explozia s-ar fi produs în urma unui atentat.

Aceste zvonuri s-au accentuat după o altă explozie produsă marţi seara într-un microbuz, tot la Magnitogorsk, care s-a soldat cu trei morţi, potrivit autorităţilor locale.

Autorităţile nu au făcut nicio legătură între cele două incidente. Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat luni la locul evenimentului.

O anchetă a fost deschisă, dar Serviciul Federal de Securitate (FSB) a confirmat că explozia a avut drept cauză o scurgere de gaze.

Instalaţia de gaze în imobil nu mai fusese revizuită de peste şase luni, a afirmat la televiziune şeful Comisiei de anchetă, Aleksandr Bastrâkin.

Exploziile devastatoare ca urmare a scurgerilor de gaze sunt relativ comune în Rusia pentru că cea mai mare parte a infrastructurilor datează din epoca sovietică şi normele de securitate sunt ignorate adeseori.

Situată într-o regiune al cărei subsol este bogat în minerale, Magnitogorsk, care are 400.000 de locuitori, adăposteşte una din principalele oţelării ale Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *