VIDEO Germanii, în stradă pentru a protesta faţă de „nebunia chiriilor“

Zeci de mii de persoane au participat sâmbătă la marşuri de protest în mai multe oraşe din Germania precum München, Koln, Frankfurt şi Berlin faţă de creşterea agresivă a chiriilor, informează AFP.

Potrivit unui studiu recent realizat de firma de consultanţă imobiliară CBRE Berlin şi banca germană Berlin Hyp AG, preţul mediu al unei chirii în Berlin a trecut de 10 euro pe metru pătrat pe lună.

Problema creşterii chiriilor este cea mai acută în capitala Berlin, unde chiriile s-au dublat în ultimul deceniu, în condiţiile în care o piaţa muncii înfloritoare a atras un aflux de muncitori, ceea ce a pus presiuni asupra pieţei imobiliare. În consecinţă, la Berlin s-a strâns cel mai mare număr de manifestanţi pentru a critica activitatea unor companii precum Deutsche Wohnen şi Vonovia, care au cumpărat mii de clădiri, profitând de preţurile mai scăzute decât în alte capitale europene.

Problema creşterii chiriilor este cea mai acută în capitala Berlin, unde chiriile s-au dublat în ultimul deceniu, în condiţiile în care o piaţa muncii înfloritoare a atras un aflux de muncitori, ceea ce a pus presiuni asupra pieţei imobiliare.

Unii dintre chiriasi nu au putut ține pasul și au trebuit să se mute, în timp ce alții au trebuit să plece atunci când proprietarii casei lor au hotărât să le dărâme și să construiască proprietăți noi, mai scumpe, care ar putea genera mai multe profituri.

Pentru mulți germani, există și un aspect politic al problemei. Unele dintre locuințele sociale care ar fi putut merge la cetățenii care se luptau să plătească o chirie mai mare au fost acordate miilor de refugiați, pe care țara i-a acceptat. Potrivit ZDF, aproape 200.000 de refugiați locuiau la Berlin în 2016, punând o presiune suplimentară pe piața imobiliară.

Protestatarii văd soluția într-un articol 14 al Constituției germane, care nu a mai fost folosit până acum, ceea ce permite transferul forțat al proprietății private în proprietate publică cu o compensație corespunzătoare – versiunea națională a domeniului eminent. În cadrul planului, acțiunile Deutsche Wohnen și aproximativ o duzină de alți proprietari mari, cu mai mult de 3.000 de apartamente din portofoliul lor, vor fi reduse la acest număr, iar excedentul va fi transferat unui nou organism public pentru locuințe sociale.

Protesters hold rally in Berlin to oppose 'rent insanity'

Protesters hold rally in Berlin to oppose 'rent insanity'

Publicată de Sputnik pe Sâmbătă, 6 aprilie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.