VIDEO Imagini ca după război în stațiunea greacă Mati, mistuită de incendii
Durerea este înlocuită de furie, joi, în Grecia, în timp ce echipele de intervenţie continuă să caute supravieţuitori în zonele din apropierea Atenei mistuite de flăcări în cea de-a treia zi de la incendiul devastator ce a pustiit localitatea Mati şi a lăsat în urmă cel puţin 82 de morţi, informează Reuters.
Incendiile din Grecia au lăsat în urmă mii de case distruse şi mari suprafeţe de teren arse, traume de care supravieţuitorii nu vor scăpa, probabil, niciodată. Totul arată ca după bombardament.
Din aer, amploarea distrugerilor îţi taie răsuflarea. Străzi altădată pline de viaţă, cu restaurante şi terase, arată acum ca nişte uriaşe cimitire. Doar într-un oraş, au ars o mie de case şi peste 300 de maşini. În multe autoturisme salvatorii încă găsesc trupurile celor care nu putut scăpa din ghearele flăcărilor şi fumului. Orăşelul Mati, aflat la aproximativ 30 de kilometri de Atena, a fost distrus în proporţie de 98%.
20 de minute, atât a durat ca flăcările să transforme totul în scrum în Mati. Vântul a împins focul care ardea de câteva zile în pădurile de pin de pe dealuri şi a ajuns în staţiunea de pe malul mării.
Rude disperate au apărut la televizor şi au cerut ajutor. Unii au dat vina pe autorităţi pentru acest incendiu cu cele mai multe victime din ultimele decenii din Grecia, în timp ce alte voci au sugerat că locuitorii din Mati ar fi trebuit evacuaţi mai devreme.
„Ne-ați lăsat la mila lui Dumenzeu“
„Acest lucru n-ar fi trebuit să se întâmple, oamenii au pierit fără niciun motiv“, a strigat o femeie în lacrimi către ministrul Apărării, Panos Kamenos, care a vizitat Mati şi alte cinci zone din apropiere afectate de incendiu. „Ne-aţi lăsat la mila lui Dumnezeu!“, a acuzat ea.
Circa 300 de pompieri şi voluntari au cercetat zona pentru a da de urma zecilor de persoane declarate dispărute. Printre acestea se numără şi două fetiţe, surori, în vârstă de 9 ani.
Alte persoane au apelat la media pentru a aflat mai multe informaţii. O femeie a declarat că îşi caută fratele care se întorcea acasă când a izbucnit incendiul.
Bunicii din Mati s-au luptat să-și salveze nepoții
Imaginile cu doă gemene, în vârstă de nouă ani, care sunt date dispărute după incendiile din jurul Atenei au făcut înconjurul mass-media. Copiii trebuiau să petreacă o zi de vară la mare cu bunicii lor, dar nimeni nu ştie unde sunt, scrie AFP.
Bunicii Philippopoulou şi fetele, Vassiliki şi Sofia, au ajuns cu masina în Mati, dar au constatat că izbucnise incendiile şi i-au sunat pe părinţii fetiţelor pentru a le spune că şi-au schimbat traseul , a povestit Yiannis, tatăl micuţelor la TV.
Apoi, le-a pierdut urma. Fotografii ale fetelor şi bunicilor sunt afişate pe un site deschis de voluntari, alături de alte 23 de persoane dispărute ale căror rude au furnizat poze.
Dar la mai bine de 48 de ore după ce incendiile de pădure care au şters de pe faţa pământului staţiunea balneară Mati de pe coasta de est a Atticii, numărul exact de persoane dispărute rămâne necunoscut, iar presa spune că ar fi vorba de zeci de oameni.
Numărul morţilor este revizuit în mod regulat în sus, joi a ajuns la 81, ceea ce face ca aceste incendii să fie cele mai ucigaşe din Grecia.
Mati, este departe de atmosfera insulelor greceşti populare pentru turiştii. Situată la o oră de Atena este o destinaţie de weekend, cu un mozaic de case mici răspândite prin pădurea de pini, unde mulţi pensionari îşi petrec lunile de vară. În timpul vacanţelor şcolare, mulţi dintre ei îşi găzduiesc aici nepoţii.
„ Katerina este în siguranţă , acesta este cel mai important lucru “, spune Yannis Tsaganou Profitou, de 88 de ani, care se uită la nepoata ei în vârstă de nouă ani ce stă în faţa casei familiei, ce a scăpat aproape intactă.
Copilul povesteşte evadarea nebună cu maşina, după izbucnirea incendiilor, străzile devenind de nerecunoscut din cauza fumului gri gros, un hotel de pe litoral care apare în sfârşit la orizont şi permite bunicilor şi fetiţei să se adăpostească în siguranţă.
„Am plâns în maşină”, povesteşte micuţa . Bunica, Sophia, recunoaşte că şi-a descoperit o vocatie de „kamikaze” la volan, conducând în zig-zag, printre ramurile în flăcări care cădeau din pomi. Totul s-a întâmplat atât de repede”, oftează ea. Nimeni nu ne-a avertizat. Yannis ne-a spus să ne adunăm lucrurile, dar nici nu am avut timp, flăcările deja ajunseseră.
Printre poveştile tragice care au apărut este şi cea a unui alt cuplu, care a ars într-o casă din Mati, dar a reuşit să-şi salveze cei doi nepoţi. Bunica de 70 de ani i-a învelit în prosoape ude şi au fugit împreună cu dădaca spre mare. Ea a rămas cu soţul ei care avea un handicap şi au pierit , împreună, în flăcări.
Miercuri, o femeie în vârstă şi-a descoperit fiul mort. „Toţi avem amintiri despre o vacanţă de familie aici”, spune Yannis Xydis, în vârsta de 40 de ani, care s-a grăbit după ce incendiul a fost domolit să-şi găsească tatăl octogenar.
„Ştiam că dacă izbucneşte focul aici ar fi dramatic, dar în patruzeci de ani incendiile nu au ajuns niciodată la Mati”, spune el. „Din păcate, stăm rău la prevenire: nici un plan de evacuare, sfaturi pentru tineri şi bătrâni”, spune Xydis.
Pe strada Tritonos, jucăriile abandonate în faţa unei case arse stau mărturie că aici au locuit copii. Bunica proprietară este puţin mai puţin anonimă decât ceilalţi, ea este văduva regizorului Theo Angelopoulos, un părinte al cinematografiei greceşti, mort în 2012.
Arhiva personală a regizorului grec Theo Angelopoulos, premiat la Cannes, a fost transformată în cenuşă în urma incendiului de vegetaţie care a devastat mai multe regiuni din apropiere de Atena, a anunţat văduva cineastului.
„Casa a fost complet distrusă. Cărţile soţului meu au fost arse. Corespondenţa lui cu oameni importanţi, toate volumele pe care autorii i le-au dedicat se aflau aici“, a declarat Phoebe Economopoulos pentru site-ul local de ştiri in-gr.
Economopoulos a subliniat că nu au fost auzite sirene sau alarme care să îi avertizeze pe locuitori să evacueze zona.
Considerat unul dintre cei mai importanţi cineaşti ai cinematografiei contemporane europene, Angelopoulos a decedat în ianuarie 2012 după ce a fost accidentat de o motocicletă în Atena, în timpul filmărilor la o producţie despre criza financiară care a zguduit Grecia.
Opera lui Angelopoulos, printre care se numără filmele „O thiasos“, „Landscape in the Mist“ şi „Eternity and a Day“, recompensat cu premiul Palme d’Or, a fost caracterizată de scene lente, lungi şi poetice, şi de o mare sensibilitate, notează sursa citată.
Patru indivizi suspecți, interogați
Autorităţile, acuzate că au permis o tragedie de asemenea proporţii, încearcă să găsească explicaţii şi vinovaţi. Oamenii spun că au intervenit lent şi că nu au existat planuri de evacuare care să fie puse în aplicare rapid. Ar fi fost dificil oricum. Incendiul s-a răspândit fulgerător în localităţi dezvoltate haotic, cu multe drumuri înguste şi înfundate.
Premierul Aleksis Tsipras a declarat că focul a pornit simultan în 15 locuri, în păduri, de jur împrejurul Atenei. Suspectează mână criminală şi au cerut ajutorul Statelor Unite ca să trimită drone din care să poată să-i găsească pe eventualii piromani.
Potrivit presei elene, patru indivizi au fost interogaţi, fiind bănuiţi că ar fi pus intenţionat focul, ca să facă loc pentru construcţii noi.