VIDEO Israelul lansează raiduri aeriene în Fâşia Gaza, ca răspuns la rachetele lansate de Hamas către Tel Aviv

Armata israeliană a atacat aproximativ 100 de ținte în Fâșia Gaza vineri dimineaţă, ca răspuns la lansarea de rachete asupra Ierusalimului de pe teritoriul palestinian, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare a Israelului, Avichay Adraee.

Aeronave militare israeliene au atacat ţinte Hamas din Fâşia Gaza vineri dimineaţa, la câteva ore după ce două rachete au fost lansate către Tel Aviv, primul astfel de atac de la războiul din 2014, scrie Reuters.

Armata israeliană a comunicat că sistemul său defensiv Iron Dome a interceptate cinci din alte şase rachete care au fost lansate către Israel.

Într-un comunicat, armata israeliană a informat că a lovit „aproximativ 100 de ţinte militare” ale Hamas, gruparea militantă islamistă care controlează Fâşia Gaza.

În comunicat au fost incluse fotografii ale mai multor facilităţi luate la ţintă de armată, printre care şi ceea ce israelienii au numit ca fiind sediul operaţiunilor Hamas din din Cisiordania, o fabrică de rachete şi un depozit de arme.

Presa palestiniană a informat cu privire la raiduri aeriene în Fâşia Gaza, din Rafah în sud până în nordul populat dens, care găzduieşte două milioane de palestinieni.

Unele dintre clădirile ţintite au fost evacuate ca măsură de precauţie, cei din Hamas aşteptându-se la un răspuns israelian.

Oficialii Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza au informat că două persoane, un bărbat şi o femeie, au fost răniţi în propria casă în Rafah.

Martorii au specificat că au auzit explozii puternice de la raidurile aeriene în Fâşia Gaza şi că cerul s-a aprins deasupra zonelor vizate.

Joi noaptea, sirenele au putut fi auzite în Tel Aviv, capitala comercială a Israelului, declanşate de două rachete cu rază lungă, conform armatei israeliene, care a precizat că acestea proveneau din Fâşia Gaza.

Nu au fost înregistrate decese, însă situaţia a creat tensiuni în Israel înaintea alegerilor de pe 9 aprilie, actualul premier israelian Benjamin Netanyahu dorind să câştige al cincilea mandat marşând pe ideea că oferă siguranţă naţională.

Exploziile au putut fi auzite în Tel Aviv iar martorii au afirmat că rachetele au fost distruse de armată, însă oficialii militari au negat doborârea rachetelor.

Acesta a fost primul astfel de atac asupra oraşului de la războiul din 2014 din Fâşia Gaza dintre Hamas şi Israel. De atunci, au mai avut loc bătălii de mici dimensiuni, care au fost însă controlate de eforturile diplomatice ale Egitpului şi ale ONU.

„A fost practic o surpriză”, a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, generalul Ronen Manelis pentru Israel Radio.

Manelis a precizat că Israelul nu ştie deocamdată cine a coordonat lansările de rachete, însă un alt purtător de cuvânt al armatei israeliene a dat vina pe Hamas vineri.

„Hamas a coordonat atacuri cu rachete asupra Tel Avivului ieri seară”, a afirmat locotenent-colonelul Avichay Adraee.

Hamas neagă orice implicare, afirmând că lansările de rachete au avut loc în timp ce liderii grupării se întâlneau cu delegaţi egipteni pentru a discuta despre eforturile de a ajunge la pace cu Israelul.

Israelul a primit susţinerea SUA. Jason Greenblatt, trimisul SUA pentru Orientul Mijlociu, a scris pe Twitter: „Hamas şi alte organizaţii teroriste din Fâşia Gaza continuă să îşi dezamăgească populaţia în fiecare zi şi aduc Fâşia Gaza din ce în ce mai jos prin faptul că aleg constant violenţa. Această metodă nu va funcţiona niciodată!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *