VIDEO Liderii celor două Corei s-au întâlnitit la Phenian și au discutat despre denuclearizare

Liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a întâmpinat marţi la Phenian pe preşedintele sud-coreean Moon Jae-in care participă la cel de-al treilea summit dintre cele două ţări, ce vizează avansarea discuţiilor privind denuclearizarea şi încheierea oficială a războiului coreean, relatează Reuters.

Kim, alături de soţia sa, Ri Sol Ju, de sora sa, Kim Yo JOng şi de alţi înalţi oficiali ai regimului, şi-a întâmpinat oaspetele cu îmbrăţişări şi zâmbete. Evenimentul a fost salutat de sute de nord-coreeni în costume tradiţionale, cu flori şi steaguri ale celor două ţări. Un banner afişa mesajul „Bun-venit fierbinte la Phenian preşedintelui Moon Jae-in!”. Preşedintele sud-coreean a trecut în revistă o gardă de onoare numeroasă, însoţită de o orchestră militară.

Summitul dintre cele două Corei va fi un test de turnură pentru o altă întâlnire pe care Kim i-a propus-o recent preşedintelui american Donald Trump, dând indicii dacă Kim este serios în ceea ce priveşte denuclearizarea, un angajament pe care l-a făcut în prima lor întâlnire din iunie.

Trump i-a cerut lui Moon să fie „negociator şef” între el şi Kim, potrivit ofiţerilor lui Moon, după ce Trump a anulat luna trecută o vizită la Phenian prin secretarul său de stat.
Advertisement

Washingtonul doreşte să vadă o acţiune concretă în favoarea denuclearizării din partea Coreei de Nord, înainte de a ajunge la un obiectiv cheie al Phenianului, declararea oficială a sfârşitului războiului coreean din 1950-1953.

„Dacă dialogul dintre Coreea de Nord şi SUA va fi reluat după această vizită, ar avea o semnificaţie importantă în sine”, a spus Moon înainte de plecare.

Subliniind provocările viitoare, oficialul Coreei de Nord, Rodong Sinmun, a declarat marţi că „responsabilitatea cade în mod direct asupra Statelor Unite” pentru stagnarea discuţiilor privind denuclearizarea.

Trump a anulat în august o vizită în Coreea de Nord a secretarului de stat american, Mike Pompeo, şi i-a cerut lui Moon să acţioneze ca „prim negociator” cu Kim. Înainte de decolarea spre Phenian, preşedintele sud-coreean a declarat: „Dacă după această vizită se reia dialogul între Coreea de Nord şi SUA, ar fi în sine foarte semnificativ”.

Ziarul nord-coreean Rodong Sinmun, citat de Reuters, scria marţi că „responsabilitatea este clar a Statelor Unite” din cauza „încăpăţânării lor lipsite de sens, iraţionale ca ţara noastră să îşi dezmembreze capacităţile nucleare complet, verificabil şi ireversibil” fără ca americanii să arate „vreo intenţie de a construi încrederea, inclusiv prin declararea sfârşitului războiului”.

Dialogul oficial între Kim şi Moon va avea loc după prânz. Potrivit detaliilor oferite de un oficial sud-coreean, va urma un spectacol muzical şi un dineu de bun-venit. Vizita va dura trei zile, preşedintele Coreei de Sud urmând să se întoarcă la Seul joi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *