VIDEO Noi dezvăluiri despre haosul de la Casa Albă și despre mișcarea de rezistență din interiorul administrației Trump

Cotidianul New York Times a publicat un editorial anonim, ceea ce este o excepție în istoria ziarului, extrem de critic la adresa președintelui Trump. Editorialul este semnat „un înalt oficial din administrația prezidențială” și sub titlul „Fac parte din rezistenţa din interiorul administraţiei Trump” susține că în interiorul Casei Albe sunt mulți oficiali care corectează politica președintelui în mod constant. Cei implicaţi consideră că prima lor datorie este cea faţă de ţară

„Dată fiind instabilitatea pe care au văzut-o mulţi, s-a discutat pe şoptite în cabinet despre invocarea celui de-ale 25-lea amendament, care ar declanşa un proces complex de demitere a preşedintelui. Dar nimeni nu a dorit să precipite o criză constituţională. Aşa că vom face tot ce putem ca să dirijăm administraţia în direcţia corectă până când – într-un fel sau altul – se termină”.

Potrivit amendamentului menţionat la Constituţia Statelor Unite, vicepreşedintele şi majoritatea cabinetului sau a unei alte structuri prevăzute prin lege de Congres pot declara în scris că preşedintele „este incapabil să exercite atribuţiile şi îndatoririle funcţiei”. Amendamentul nu a fost folosit niciodată pentru demiterea unui preşedinte, iar procesul ar fi complicat, explică Reuters.

„Dorim ca administraţia să aibă succes şi cred că multe din politicile sale au făcut deja America mai sigură şi mai prosperă. Însă credem că prima noastră datorie este faţă de această ţară, iar preşedintele continuă să acţioneze în mod dăunător sănătăţii republicii noastre”, mai scrie oficialul protejat de anonimat.

Ca exemplu, autorul dă înclinația președintelui de a fi mult mai conciliant cu Rusia lui Vladimir Putin, strategie contracarată din interiorul administrației, ceeace explică noile sancțiuni impuse Rusiei sau numărul mare de diplomați ruși expulzați din America după cazul Skripal.

Cotidianul New York Times a asigurat că știe cine este autorul editorialului, dar a notat că nu-i va dezvălui identitatea, așa cum a cerut deja președintele Donald Trump.

Solicitat să comenteze, Donald Trump a numit articolul „un editorial laş” şi a numit New York Times un ziar „falimentar”. El a menţionat realizările economice care îi dovedesc calităţile de lider şi a susţinut că „nimeni nu va fi măcar aproape să mă învingă în 2020, datorită celor realizate”, relatează Reuters.

Surse de la Casa Albă au spus că Trump este extrem de mânios cu privire la articol, bănuind că autorul ar face parte din structurile de securitate națională sau de la Ministerul Justiției. După ce a denunțat autorul ca mincinos, președintele a scris pe Tweeter cu majuscule „trădător”, apoi, într-un alt mesaj, a pus la îndoială faptul că personajul este real. Apoi a cerut cotidianului New York Times, după ce l-a invinuit pentru publicare articolului să dezvăluie sursa, invocând securitatea națională, lucru ce contravine dreptului la liberă exprimare, înscris în primul amendament al Constituției americane.

Apariția articolului a generat o reacție frenetică, consilieri încercând să deslușească în limbajul folosit cine ar fi autorul. Istoricul Douglas Brinkley a spus că „este uluitor să citești ce spune cineva aflat într-o poziție influentă la Casa Albă care susține că ar existat un grup de rezistență în interior, care încearcă să nu-l lase pe președinte să facă ceva irațional sau primejdios”.

Senatorul republican Bob Corker a spus: „Asta este ceea ce ne-am imaginat că se întâmplă din prima zi. De asta cred că noi toți i-am incurajat pe oamenii de calitate din jurul lui să rămână”.

Președintele, care era oricum nervos pentru că mulți dintre angajații Casei Albe par să fi fost sursele noii cărți a lui Bob Wodword, „Fear: Trump in the White House” („Teamă: Trump la Casa Albă”), ar fi spus după articolul din New York Times că acum mai poate avea încredere doar în copiii lui.

De ambele părți ale spectrului politic din SUA există voci care susțin că autorul ar trebui să-și facă cunoscută identitatea, să demisioneze și să spună ce are de spus. Contra-argumentul este că a rămâne în interior este un act patriotic. New York Times a explicat că publică rar articole nesemnate, dar că în contextual dat, informația era de importanță publică și doar anonimatul permitea publicarea.

Ideea unei opoziţii interne în cadrul guvernului Statelor Unite există şi în cartea „Fear: Trump in the White House” („Teamă: Trump la Casa Albă”) a ziaristului Bob Woodward, celebru după investigaţia jurnalistică în urma căreia s-a declanşat scandalul Watergate. Volumul urmează să apară abia săptămâna viitoare, dar CNN a difuzat marţi fragmente din text. Potrivit lui Woodward, unii consilieri apropiaţi ai lui Trump ar fi luat măsuri ieşite din comun la Casa Albă, încercând să oprească „impulsuri periculoase” ale preşedintelui şi mergând până la ascunderea unor documente, pentru ca acesta să nu le semneze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *