VIDEO Noi proteste violente în Chile, în ciuda remanierii guvernului. Mii de protestatari au incendiat clădiri şi au paralizat transportul public

Noi proteste au izbucnit în Chile, în ciuda înlocuirii de preşedintele Sebastián Piñera a opt miniştri cheie ai Cabinetului şi încercările sale de a asigura populaţia că ţine cont de cererile lor privind egalitatea între cetăţeni şi servicii sociale îmbunătăţite, potrivit Associated Press.

Mii de protestatari s-au adunat din nou în centrul capitalei Santiago şi un grup a dat foc unei clădiri care adăposteşte un restaurant şi magazine fast-food. Pompierii se luptau cu stingerea focului.

Între timp, sute de mii de oameni au încercat să ajungă acasă de la locul de muncă cu autobuzele gratuite trimise pentru a înlocui trenurile a căror circulaţie a fost oprită din cauza incendierii a zeci de staţii în ultima săptămână în cel mai modern sistem de transport public din America Latină.

Piñera a înlocuit şefii de la Interne, Trezorerie, Economie, Muncă şi de alte patru ministere cu oficiali, în general, mai tineri, văzuţi ca mai centristi şi mai accesibili.

„Chile s-a schimbat, iar Guvernul trebuie să se schimbe”, a spus preşedintele Piñera .

Cu toate acestea, guvernul său nu a anunţat luni nicio politică care să vizeze abordarea a 10 zile de proteste pentru serviciile sociale deficitare şi costul ridicat al vieţii într-una dintre cele mai prospere şi moderne ţări din America Latină, notează AP, preluată de mediafax.ro.

Numărul morţilor în cele 10 zile de proteste violente este de 20 şi 1.132 de răniţi, deşi nu este clar câţi au fost ucişi de poliţie şi câţi de către hoţi.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi fostul preşedinte al Chile, Michelle Bachelet, a trimis luni o delegaţie în ţară pentru a investiga situaţia. Amnesty International a trimis la rândul său o echipă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *